De meestscorende eredivisie spelers

Sinds jaar en dag brengt de Eredivisie menig topscorer voort, spelers die aan het eind van het seizoen bovenaan teletekstpagina 832 staan, en vervolgens (niet altijd met even veel succes) naar het buitenland verkassen. Verschillende spelers maakten de afgelopen jaren na het behalen van één of meerdere topscorerstitels faam in het buitenland (Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Luis Suarez), terwijl anderen juist naar het buitenland vertrokken, de hoge verwachtingen niet konden waarmaken en in de anonimiteit verdwenen (Afonso Alves, Björn Vleminckx, Alfred Finnbogason).

Leuk, zo’n topjaar in de Eredivisie. Je zou denken, als je er 30 of meer inschiet in de Eredivisie moet je het in het buiteland ook kunnen maken. Waarheid? Neen. Spelers die er 200 of meer hebben gemaakt, dat zijn pas toppers. Jarenlang op een constant niveau doelpunten maken, dat is in Nederland tegenwoordig weinigen gegevens. Mede doordat spelers op steeds jongere leeftijd zich rijp achten voor een stap naar pak ‘m beet de Premier League of de Bundesliga.

Spelers met de meeste goals aller tijden in de Eredivisie. We zetten ze voor je op rij, in dit prachtige lijstje.

1. Willy van der Kuijlen (PSV, MVV) – 311 goals

2. Ruud Geels (o.a.Feyenoord, Ajax, Sparta, PSV, NAC) – 265 goals

3. Johan Cruijff (Ajax, Feyenoord) – 215 goals

4. Kees Kist (AZ) – 212 goals
5. Tonny van der Linden (DOS) – 204 goals
6. Henk Groot (Feyenoord, Ajax) – 194 goals
7. Peter Houtman (Feyenoord, Groningen, Sparta, Den Haag) – 178 goals
8. Sjaak Swart (Ajax) – 175 goals
8. Leo van Veen (DOS, FC Utrecht) 175 goals
10. Cor van der Gijp (Feyenoord) – 162 goals

Opvallend is dat van de huidige generatie er vrijwel geen spelers in de top van deze lijst staan. Vroeger speelde spelers vaak langer bij hun club, bleven ze langer voetballen in de Eredivisie dan dat ze dat nu doen. Tegenwoordig is het niet vroeg als een speler op zijn 22e al naar het buitenland vertrekt om bij een club in een grote Europese competitie te spelen. Zo is Dirk Kuyt de hoogst geplaatste speler op deze lijst (op de dag van deze publicatie op plek 19.

Daarnaast valt op dat de top van deze lijst voornamelijk bestaat uit Nederlandse spelers bestaat. In de top 20 staat slechts één speler die niet Nederlands is; Hallvar Thorensen, die tussen 1976 en 1988 namens FC Twente en PSV 152 Eredivisie-doelpunten maakte.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s