Francesco Totti, de allergrootste

Rome. Alleen Rome. Meer is er niet nodig om de stad te omschrijven. De oudheid, de grootte qua omvang, qua statuur. Wie heeft deze stad niet op zijn of haar lijstje staan. Het Colosseum, de Trevifonteinen, het Sint-Pietersplein. Daar druipt de klasse, de schoonheid van af. Rome is één groot wonder.  Ook de Associazione Sportiva is een onderdeel van deze wonderlijke stad. AS Roma is ook onderdeel van Francesco Totti. U leest het goed, AS Roma is onderdeel van Totti. Niet andersom. Totti is AS Roma!

francesco-totti-roma-lazio-serie-a-11012015_d6tw95talg411qmdpbq8iyk1r

Volgens de mythe hebben Romulus en Remus de stad Rome gesticht. Zeker weten doen we dat nooit. De tweeling werd in een rieten mand op de Tiber gezet en werden gevonden en gezoogd door een wolfin. Beide zijn ook een beetje AS Roma. Bij duizenden mensen staan de twee op het logo van de club, op het hart van de supporters. Eén ding zullen we wel zeker weten. Francesco Totti heeft AS Roma gesticht. Wie Rome zegt, zegt Romulus en Remus. Wie AS Roma zegt, zegt Francesco Totti.

Romulus en Remus de stichters maar het was Julius Ceasar die Rome groot maakte. Ook hier kun je de vergelijking maken met Francesco Totti. Hij is namelijk degene die AS Roma groot maakte, nog steeds maakt. Want nogmaals, wie AS Roma zegt, zegt Francesco Totti. De uitstraling van Ceasar, zijn gezag en de mythe om hem heen. Totti is gewoon Julius Ceasar alleen dan in een modern Dolce en Gabbana jasje.

Toch moet je een duo zijn om Romulus en Remus te spelen. Luciano Spalletti is een mooie kandidaat om samen met Totti vereeuwigd te worden. Spalletti en Totti leidde AS Roma naar de laatste twee prijzen op de erelijst. Twee maal de Coppa Italia. Spalletti de gevierde trainer, Totti de God van AS. De kale o zo Italiaans uitziende coach kwam eind 2015 terug. Want hij moest samen met Keizer Francesco AS Roma uit het slop trekken. Maar wat deed die kale snorremans. Alsof het een kind was duwde hij Totti weg uit de spotlights. Te oud, te traag, niet groot genoeg meer. Geloof me, niemand is groter dan Francesco Totti.

Romulus en Remus dus, Spalletti en Totti. Weet u hoe de mythe gaat over de tweeling die Rome stichtte? Ze kregen onenigheid over wie de stad ging heersen en daarmee dus de grootste werd. Romulus vermoorde Remus en had dus alleen de macht. Spalletti de Romulus, Totti is Remus. Maar god wat had Remus meer verdiend, net als Keizer Francesco.

Want Totti is geen kind van Rome, Totti is Rome.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s