Het kampioensteam van AZ (2008/2009)

Iedere eerste van de maand portretteren we een kampioensteam. We trappen af met het wonder van Alkmaar. AZ werd kampioen van Nederland.

Wat een verrassing  was het toen AZ de titel pakte in het seizoen 2008-2009. Enige smetje is dat ze de kampioenswedstrijd zelf verloren waardoor het pas een dag later kampioen werd doordat PSV Ajax in Eindhoven versloeg. Kampioen worden zonder te spelen. Maar ach, daar had waarschijnlijk heel de selectie van AZ maling aan.

Een seizoen eerder eindigde de ploeg op plek elf. Van Gaal wilde ontslag nemen maar dat mocht niet van de selectie. Meestal werkt het andersom maar aan dit gebaar kon je zien wat voor manager Van Gaal is. Zijn kwaliteiten als trainer staan natuurlijk buiten kijf. Maar als de selectie niet wil dat je weg gaat ondanks mindere resultaten, dan ben je een ontzettende belangrijke schakel in het team.

Aan het begin van het seizoen waren er al flink wat veranderingen zichtbaar. Waterman, Donk, Opdam, Agustien, Ari en Pelle vonden we om verschillende redenen niet meer terug in de basiself. Daar kwamen Romero, Swerts, Moisander, El Hamdaoui, Martens en Schaars voor terug. Met die wisselingen leek opeens alles op zijn plaats te vallen voor Louis van Gaal. Mounir El Hamdaoui kon de verwachtingen in deze jaargang wel waarmaken, daar waar het vorige seizoen Ari en Pelle dat niet konden. Maarten Martens was weer fit, Romero nam de plek onder de lat over nadat Waterman op huurbasis vertrok naar ADO Den Haag. Swerts en Moisander maakte meteen indruk nadat ze in de zomerstap naar Alkmaar kwamen. Maar de grootste winst was toch wel de terugkeer van Martens en Schaars. Beide waren er lang uit geweest met blessures maar waren nu weer top fit.

Wat ook een groot pluspunt was van dit AZ was dat het goede back-ups had. Viel er iemand in de verdediging weg dan stond daar de toen nog jonge Hector Moreno. Met Nick van der Velden, Kees Luijckx en Brett Holman stonden er genoeg spelers met kwaliteiten klaar mocht er geschoven moeten worden op het middenveld. Datzelfde geldt voor de voorhoede. Ari en Graziano Pelle waren niet goed genoeg om 34 wedstrijden in de basis te spelen maar als reserves als die twee mag je zeker niet klagen.

Het grootste wapen van het AZ van Louis van Gaal lag op het middenveld. Demy de Zeeuw, Stijn Schaars en David Mendes da Silva bleek een driehoek die niet uit vorm te krijgen was. Alle drie hadden ze het seizoen van hun leven. Met name Schaars bleek een welkome versterking. De middenvelder miste het hele seizoen daarvoor door een slepende enkelblessure maar was nu dus weer helemaal terug. En hoe! Om te stellen dat hij AZ persoonlijk kampioen maakte is misschien een beetje overdreven maar dat hij de ontbrekende schakel was, dat is wel duidelijk.

az-kampioen

Laten we ook de doelpunten van Mounir El Hamdaoui niet vergeten. Waar het seizoen daarvoor alle spitsen vergaten te scoren, wist in het seizoen 08/09 El Hamdaoui opeens weer hoe het moest. De ene na de andere vloog er in. Er werden ‘maar’ achttien doelpunten meer gemaakt dat het seizoen daarvoor. Een landskampioen die 66 doelpunten maakt is niet. Alleen FC Twente werd daarna nog met minder doelpunten de beste van Nederland.

Het waren niet de doelpunten voor, maar de doelpunten tegen die het verschil maakte. Slechts 22 keer moest AZ een doelpunt incasseren. Ter vergelijking: een seizoen eerder kreeg de ploeg 53 doelpunten om de oren. Dat is een aanzienlijk verschil. Met Romero op doel en daarvoor Swerts, Jaliens, Moisander en Pocognoli leek de defensie niet te breken.

Op het moment dat AZ als elfde eindigde in de Eredivisie wist iedereen dat de bodem was bereikt. Een club als AZ hoort toch minimaal in de top zes te staan. Maar Louis van Gaal legde de lat hoger. Zoals Van Gaal altijd de lat hoger legt. Wij zijn de beste!!! Iedereen kan het zich nog wel herinneren. Het was vreemd, apart, schaamteloos. Maar Louis van Gaal had gelijk. Hij had AZ de beste van Nederland gemaakt. Dat was een wonder.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s