Het talent: Jerry St. Juste

Met een voornaam van een groot profeet uit het oude testament moet je wel een grote toekomst hebben. Wat iedereen kent hem tegenwoordig als Jerry maar eigenlijk is Jeremiah zijn echte naam. Jeremiah St. Juste. Het is een mysterieuze naam, alles behalve typisch Gronings. Want in het hoge noorden zag Jeremiah het levenslicht. Natuurlijk ging ook dit kind op voetbal. In Markum nog wel. Daar werd al duidelijk dat de jongeman talent had. Sc Heerenveen plukte de jongen weg uit Groningen en stalde hem in de jeugdopleiding van de Friezen.

St. Juste prijkt op het shirt van de talentvolle verdediger, maar de naam die hij meekreeg van zijn vader doet hem niets. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Jeremiah heeft een tijdje getwijfeld om zijn naam te veranderen, uit respect voor zijn moeder. Maar de naamsbekendheid die hij al had als St. Juste gaf de doorslag om het niet te doen. Want naamsbekendheid kreeg hij zeker. Als één van de grootste talenten blonk hij wekelijks op sportpark Skoatterwâld. Het is dan ook niet zo gek dat St. Juste in 2015 zijn debuut maakt in het eerste van sc Heerenveen. Het talent blijkt in de familie te zitten. Broer Joshua is international van het Nederlands zaalvoetbalteam.

Wat doe je met een talent dat net doorbreekt? Die ga je vergelijken. Zo wordt Jeremiah St. Juste regelmatig vergeleken met Raphael Varane van Real Madrid. Eerlijk gezegd lijken de twee wel op elkaar. Qua uiterlijk, maar misschien ook wel hoe ze overkomen. Ze zijn niet de breedste van het team, maar als je ze aankijkt krijg je toch wel een beetje schrik. Een soort onverzettelijkheid  in de ogen. ‘Mij kom je niet voorbij’, lijken ze te zeggen. Sterk, snel, atletisch en boven alles een goede verdediger. En dat alles zonder kapsones. Gewoon lekker je werk doen en als je dat goed gedaan hebt lekker een high-five geven aan je maatje centraal achterin. Heerlijk dat soort no-nonsense verdedigers. Jeremiah is er een voor de toekomst. En de toekomst ziet er met zo’n naam toch goddelijk uit.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s