Marco van Ginkel, onmisbaar in Eindhoven

Toptalent uit de opleiding van Vitesse. Zou een grote man moeten worden bij Chelsea, maar werd dat niet. Nóg niet, wel te verstaan. Dat hij kan voetballen is duidelijk. Maar wanneer volgt de echte, internationale doorbraak van Marco van Ginkel, dat is de echte vraag. Maakt hij dit jaar PSV alsnog kampioen?

We schrijven 9 april 2010, Vitesse speelt uit bij RKC Waalwijk en Marco van Ginkel maakt zijn debuut in het betaalde voetbal. Een stoer jochie, amper 17. Van Ginkel zou een belangrijke pion gaan worden voor de Arnhemmers. De vraag was niet óf dat zou gebeuren, maar wanneer. Zijn stormachtige ontwikkeling wordt geremd door de ziekte van Pfeiffer in seizoen 2010/2011, maar daarna gaat het hard met Marco.

ginkels
Marco van Ginkel in actie voor Chelsea

Onmisbaar in Arnhem, uitgeroepen tot Nederlands Talent van het jaar en de (internationale) topclubs staan voor hem in de rij. Kiest hij voor een Nederlandse stap naar de top, of toch meteen naar het buitenland. Het wordt dat laatste. José Mourinho haalt hem naar London, Chelsea gaat genieten van zijn kwaliteit.
Marco wordt rustig gebracht, pakt zijn minuten mee in de Premier League en komt steeds meer aan spelen toe. Maar dan slaat het noodlot toe, Marco scheurt zijn voorste knieband en is lang uit de roulatie. Het seizoen is over.

Na verdienstelijke verhuurperiodes bij AC Milan en Stoke City, komt van Ginkel in januari 2016 naar Eindhoven. Hij moet de ontbrekende schakel worden op het middenveld van PSV. Hij imponeert. Zet de lijnen uit op het Eindhovense middenveld, scoort er lustig op los en laat anderen beter voetballen. De bekroning? Die zou er komen. Aan het eind van voetbalseizoen staat Marco met de schaal in zijn handen als kampioen van de Eredivisie. Marco ging terug naar Londen, de vraag is hoe PSV dat op gaat vangen.

ginkelpsv
Van Ginkel pakt met zijn ploeggenoten van PSV de titel

Dat laatste bleek erg moeilijk voor de regerend landskampioen. PSV imponeert zeker niet. Het ooit zo krachtige middenveld is niet meer als vanouds. Er mist iets. Er mist finesse, power, wilskracht. Marcel Brands kon daarom maar één ding doen. Marco van Ginkel opnieuw naar Eindhoven halen. En zo geschiedde. In januari van dit jaar haalt PSV hem opnieuw een half jaar op huurbasis naar Eindhoven. Zijn eerste wedstrijd in zijn tweede periode voor PSV is het meteen te zien. PSV heeft van Ginkel nodig.

Gaat hij de pion zijn, die de ster van PSV dit jaar laat herrijzen? In mei weten we meer. In mei weten we, of Marco opnieuw met die schaal in zijn handen staat.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s