De vijf opvolgers van Pelé

Een van de beste voetballers aller tijden worden. Dat is toch een droom van ieder klein mannetje. Dit is vanzelfsprekend voor weinigen weggelegd. Toch zie je nog vaak dat toptalenten het predicaat ‘de nieuwe Pelé ’krijgen. Of Maradona, Cruijff, Messi, Ronaldo, ga zo maar door. De meeste talenten gaan hier aan onderdoor, de echte talenten zijn immuun voor die druk van buitenaf. Voetballogie dook eens in het archief op zoek naar talenten die het (nog) niet hebben waar gemaakt. Wie kon de druk om de nieuwe superster te worden niet aan?

Ze Kalanga

Ze wie? Ze Kalanga. Ik kan me voorstellen dat er niet bij iedereen nu een belletje gaan rinkelen. Een korte introductie dan. Op 21-jarige leeftijd debuteerde de vleugelspeler bij Petro Atletico in de hoogste Angolese divisie. Zijn goede optreden in die competitie leverde hem een plek op in de WK-selectie van Angola voor het WK 2006 in Duitsland. In eigen land werd Ze Kalanga de nieuwe Pelé genoemd. De verwachtingen waren dan ook hoog. Hij moest zijn land leiden op het eerste WK. Ze Kalanga was belangrijker dan de president, belangrijker dan welke voetballer dan ook, bijna belangrijker dan God. Toch kon hij de druk niet aan. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de druk ook immens groot was. Ze Kalanga moest een klein, matig land naar grote hoogte leiden. Het is ook niet zo vreemd dat dit niet lukte. Alleen de laatste groepswedstrijd tegen Iran kon de buitenspeler potten breken. Na een mooie assist van Ze Kalanga kon Flávio het eerste doelpunt voor Angola op een WK ooit maken. Kon het dan toch? Kon Ze Kalanga dan toch in schijnwerpers blijven? Het is antwoord is nee. Hij vertrok naar Dinamo Boekarest, werd verhuurd aan Boavista maar keerde in 2010 hij terug naar zijn thuisland. In drie jaar tijd speelde hij voor Recreativo do Libolo, Santos de Angola, FC Onze Bravos do Maquis. Niet echt de clubs voor een speler van wereldklasse. De nieuwe Pelé is het dus net niet geworden voor Ze Kalanga.

opvolger-pele-1-ze-kalanga

Stephan El Shaarawy

Een kleine, rappe aanvaller met een zeer bijzonder kapsel die ook wel ‘de farao’ genoemd wordt. Alle ingrediënten zijn aanwezig om uit te groeien tot een publiekslieveling. Als dan blijkt dat hij ook nog eens over een grote dosis talent beschikt, ligt een prachtcarrière in het verschiet. Hierboven wordt Stephan El Shaaraway beschreven. Begonnen als jonge onbezonnen tiener in het shirt van Genoa. Talent had hij, daar bestond geen twijfel over. Maar de jongeling mocht rijpen bij Padova. AC Milan herkende het talent en sloeg als een van de ‘Big 5’ toe. In 2012 werd El Shaarawy tweede bij de gouden bal verkiezing. Isco werd het grootste talent van dat jaar, de Farao bemachtigde de tweede plek. Daarna begon het verval. De blessures, tegenvallende resultaten, het was eigenlijk allemaal net niet. Met verhuurperiodes aan AS Monaco en AS Roma probeerde de kleine aanvaller het nog één keer. Het mocht niet baten. Nog steeds spelend bij AS Roma op een hoog niveau. Maar de verwachtingen zijn toch wel wat teruggelopen. Hij treedt niet in de voetsporen van Toetanchamon en ook niet van Pelé, Maradona en Cruijff. Toch zouden heel veel jonge talenten de carrière van El Shaarawy willen.

opvolger-pele-2-el-sharaawy

Freddy Adu

De nieuwe Pelé, de voetballende Michael Jordan, de tweede Mozart. Ga er maar aanstaan. Freddy Adu was 14 jaar toen hij zijn debuut maken voor DC United in de Major League Soccer. De gemiddelde jongeman van die leeftijd zit in de tweede van de middelbare school zich te druk te maken over met wie hij gaat slowen op de schoolfuif. Maar de wereld lag aan de voeten van de Amerikaan met Ghanese roots. Hij ging het Amerikaanse voetbal groot maken want dit was het grootste talent wat we ooit hadden gezien. Heel Europa zat achter de tiener aan, maar Adu bleef rustig op zijn plek. Eerst drie jaar in Washington, daarna nog een seizoen in Salt Lake City. Imponeren lukte hem niet op het jeugd WK in ons eigen Nederland. De druk leek hem te veel te worden. De Amerikaan leek een verstandige keuze te maken door niet meteen naar de Europese top te gaan maar bewust voor Benfica te kiezen. Toen kwam het verval. Hij kon het niveau niet aan. De lijst met clubs die hij versleet is onwijs lang, te lang. Terug naar de Verenigde Staten, naar Philadelphia. Nog één keer proberen om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Helaas! Uitstapjes naar Brazilië, Servië en Finland hielpen hem niet. Ook een stage bij AZ liep op niets uit. De carrière van dit grote talent lijkt over. Eenmaal terug in Amerika voetbalt Adu nog op een bescheiden niveau en verkoopt hij stofzuigers. Ja, u leest het goed. De tweede Mozart verkoopt tegenwoordig stofzuigers.

opvolger-pele-3-freddy-adu

Adnan Januzaj

Het is misschien niet helemaal eerlijk dat we Adnan Januzaj in deze lijst plaatsen. Ja, Januzaj is een groot talent maar hij werd nooit de nieuwe Pelé of wie dan ook genoemd. Toch was Januzaj wel de hoop in bange dagen voor de fans van Manchester United. Na het vertrek van Sir Alex Ferguson stortte United als een kaartenhuis ineen. David Moyes, de kroonprins van het Britse trainersgilde, kon de Red Devils niet uit het slop trekken. Maar hij liet Adnan Januzaj debuteren. Het enige lichtpuntje in een seizoen waar werkelijk alles mis ging. Doe je het bij United goed, dan krijg je meteen het stempel van de nieuwe Ronaldo. Iedereen had een vleugje hoop dat deze Belg die verwachtingen waar kon maken. Maar de relatie tussen Van Gaal en Januzaj was niet heel liefdevol. Januzaj werd verhuurd aan Borussia Dortmund maar ook daar kwam zijn talent niet uit de verf. Vlak voor het Wk in Brazilië koos hij voor België. Een echt succes werd dat tot op heden niet, maar hij is nog steeds jong. Dit seizoen is hij herenigd met David Moyes en moet hij Sunderland behoeden voor degradatie. Tussen al het kick and rush in moet hij met onnavolgbare dribbels zorgen dat de fans hem in hun harten sluiten. Misschien ooit nog een keer wacht er voor hem een toekomst op Old Trafford.

– Victor Fischer

Er wordt in Amsterdam nog wel eens gedacht dat ze de nieuwe Johan Cruijff in de opleiding hebben. Het was niet anders bij Viktor Fischer. De jonge Deen kwam over van FC Midtjylland in zijn eigen land en maakt meteen indruk in zijn eerste jaar bij Ajax. Na één seizoen in de jeugdopleiding maakt Fischer zijn debuut in Ajax 1. Ook hier maakt hij indruk en meteen is duidelijk over hoeveel  talent de jonge buitenspeler beschikt. Het geluk kan niet op bij Fischer want wekelijks blinkt hij uit. De nieuwe Cruijff, de nieuwe Bergkamp, het is allemaal over Fischer gezegd en geschreven. Totdat hij in de thuiswedstrijd tegen AZ naar veertien minuten al geblesseerd naar de kant moet. Hamstringblessure. Na ruim een jaar maakt hij pas weer zijn rentree voor Ajax, voor Jong Ajax wel te verstaan. Hij is zichtbaar nog niet op zijn niveau. Frank de Boer laat hem spelen bij Jong Ajax maar de trainer is niet tevreden over de houding die de Deen aanneemt. De liefde tussen Ajax en Fischer lijkt bekoeld. De relatie met de fans is ook niet meer wat het is geweest. Fischer blijkt de nieuwe Bergkamp of de nieuwe Cruijff toch niet te zijn. Toch is het zonde, want wat hij aan het begin van zijn carrière liet zien was soms onnavolgbaar. Fischer besluit te vertrekken uit Amsterdam, iets wat het beste is voor alle betrokken partijen. De Deen gaat naar de Premier League, naar Middlesbrough. Tot nu toe lijkt dat niet de perfecte transfer te zijn. Fischer heeft het moeilijk in de kelder van de Premier League. Hij moet het vaak doen met invalbeurten. Maar wie weet, heel misschien komt er ooit nog een vleugje van zijn klasse en talent bovendrijven. Maar helaas, de titel van nieuwe Bergkamp gaat weer naar het volgende talent bij Ajax. Het lijkt bijna een vloek te zijn.

opvolger-pele-5-viktor-fischer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s