De panna’s van Román

Het was in de begintijd van YouTube. De tijd dat je s’avonds nog even boven op de werkkamer van je vader filmpjes ging kijken op het internet. Daar werd mijn voorliefde voor de Argentijnse volksclub Boca Juniors uit Buenos Aires geboren. Verveeld zat ik achter (of voor) het beeldscherm en typte in de zoekbalk het woord ‘panna’. Op zoek naar compilatiefilmpjes met acties van de groten der aarde als Ronaldinho, Zidane, Del Piero, Figo en ‘de echte’ Ronaldo. Echter stuitte ik op twee afzonderlijke video’s. Met twee afzonderlijke panna’s. Met twee afzonderlijke slachtoffers. Maar uitgevoerd door één en dezelfde meneer: Juan Román Riquelme van Boca Juniors.

Het blauw tricot met de horizontale gele baan, het iets te grote broekje, het heilige nummer 10, het ongeïnteresseerde koppie en de kolkende tribunes van La Bombonera op de achtergrond maakte dat ik door het eerste filmpje op slag verliefd werd op Boca. De Argentijn loopt zich ogenschijnlijk vast, haalt de bal achter zijn standbeen terug en doet vervolgens het onmogelijke. Met een pirouette, waar normaal gesproken zeven jaar training bij het Russisch staatsballet voor staat, danst Román over de bal om deze vervolgens met de hak tussen de benen van de verdediger door te tikken. Het hopeloze sprongetje van het slachtoffer nadat hij gepoort is spreekt boekdelen.

De finesse, techniek en genialiteit van de panna uit het eerste filmpje maken in het tweede filmpje plaats voor pure nonchalance. Daardoor is de vernedering van de tegenstander des te groter. Riquelme wordt tegen de zijlijn onder druk gezet door een verdediger en neemt de bal twee keer onder zijn voet mee richting eigen speelhelft. Op dat moment komt een middenvelder, die het balbezit van de pingelaar helemaal beu is, van de andere kant op hem afgestormd. Om de confrontatie te voorkomen haalt Roman de bal onder zijn voet door terug, waarmee hij direct de verdediger poort, draait langs de lijn om zijn as, de twee teamgenoten botsen tegen elkaar en ‘El Muto’ (De Stille) is er met de bal vandoor.

‘Los Xeneizes’, vernoemd naar Italiaanse immigranten uit Genua die de club ooit hebben opgericht, verkiezen de ‘nonchalante’ panna ver boven de ‘pirouette’ panna. Niet omdat ze de ene mooier vinden dan de andere, integendeel, de eerste panna is vele malen briljanter. Maar de tweede panna werd in een bomvol  La Bombonera uitgevoerd tegen niemand minder dan aartsrivaal River Plate. De supporters kunnen elkaars bloed wel drinken, en als ze de kans krijgen zullen ze dat doen ook.

Meer dan tien jaar na dato en honderdduizenden hits verder staan de panna’s van Juan Roman Riquelme nog altijd op YouTube. Wat ik me afvraag is hoe vaak die twee verdedigers deze filmpjes nog terug hebben gezien? Voetballen zij nog? Hebben zij direct na de betreffende wedstrijd hun schoenen aan de wilgen gehangen en zijn ze schoenenpoetser geworden in het centrum van Buenos Aires? Ik weet het niet. Maar zelf zou ik voor de laatste optie hebben gekozen. De anonimiteit.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s