Hugo Lloris: Geen woorden maar daden

Wie is toch de beste keeper van de wereld? Vraag dit aan mensen en de geijkte namen komen voorbij. Manuel Neuer, Gianluigi Buffon of toch David de Gea. Dit is de vijver waar iedereen eigenlijk al jaren in vist. Nooit lees je echter de naam van Hugo Lloris in zo’n rijtje. ‘Oh ja, die is er ook nog’, is een veel voorkomende reactie dan. Want hij speelt niet bij FC Bayern, Juventus of Manchester United, hij speelt maar voor Tottenham Hotspur. Eigenlijk is die gedachte helemaal niet eerlijk. Want sinds de komst van Lloris naar Londen zijn de Spurs slechts één keer niet in de top vijf geëindigd.

Spiderman, zoals zijn bijnaam luidt, is geboren in Nice en daar genoot hij ook zijn jeugdopleiding. Bij de plaatselijke Olympique debuteert hij in 2005 in het betaalde voetbal. Als jonge talentvolle keeper moet hij echter concurreren met de ervaren Damien Grégorini. Een strijd die hij in eerste instantie verliest. Maar Lloris gaat niet bij de pakken neerzitten, hij werkt alleen maar harder en harder zonder te zeuren. Wetende dat hij barst van het talent, gaat hij de strijd nogmaals aan. Zonder woorden maar zeker met daden weet hij de trainer in de zomer van 2006 te overtuigen. Lloris is eindelijk de eerste keeper van Olympique Nice.

De prestaties van de club zijn niet al te best. Met Lloris onder de lat wordt Nice in het eerste seizoen 16e in de Ligue 1, een seizoen later eindigt het op plek acht. Toch vallen de prestaties van de jonge doelman op in binnen- en buitenland. De keeper lijkt immuun voor het geld van de grote clubs en kiest voor de weg der geleidelijkheid. Olympique Lyon biedt hem de kans om in de top van de Franse competitie te spelen. Dit keer geen concurrentiestrijd voor Lloris. Grégory Coupet vertrekt naar Atletico Madrid en Lloris is zijn opvolger, zonder twijfel. In vier seizoenen tijd weet Lloris met Lyon geen landstitel te pakken. Toch weet de doelman zich te onderscheiden in grote wedstrijden in de Champions League. In Santiago Bernabeú lijkt Lloris onklopbaar en kreeg zo de aandacht van elke topclub in de wereld.

hugo-lloris-2

Na vier seizoenen Lyon is het tijd om verder te kijken. Maar ook nu weer kiest Lloris een kleine stap vooruit. Tottenham Hotspur porbeerde hem eerder al van Nice over te nemen, toen lukte dat niet maar in 2012 wordt Londen toch de nieuwe bestemming voor Lloris. Maar Lloris heeft moeite zich aan te passen en ook hier verliest hij in eerste instantie de concurrentiestrijd. Brad Friedel krijgt de voorkeur op White Hart Lane. Net als eerder in Nice weet Lloris wat hem te doen staat. Niet zeuren, niet huilen maar wel kei hard bikkelen. Lloris verovert de plek onder de lat en staat die nooit meer af.

Lloris is een leider, een natuurlijk leider. Eigenlijk heeft hij geen aanvoerdersband nodig maar vaak heeft hij die wel. Een leider zijn zonder veel te zeggen. Zo zijn er maar weinig. Voor het EK in eigen land komen de verhalen over Lloris naar boven. Hij schijnt niet veel te zeggen in de kleedkamer, alles lijkt langs hem heen te gaan. Maar als Lloris dan iets zegt, dan is iedereen stil en luisteren ze allemaal met open mond. Dan gebeurde bij Xavi, bij Iniesta en ook bij Hugo Lloris. Een leider met ontzettend veel kwaliteiten. Misschien zijn Neuer, Buffon en De Gea ook wel betere keepers, maar er wordt vaak te snel voorbij gegaan aan Hugo Lloris. Deze kleine ode heeft hij dan in onze ogen ook wel verdiend.

29 October 2016 - Premier League - Tottenham Hotspur v Leicester City - Tottenham Hotspur goalkeeper Hugo Lloris - Photo: Marc Atkins / Offside.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s