Stefano Lilipaly, de man van 282.000  

De populariteit van hedendaagse profvoetballers valt het best af te lezen aan het aantal volgers op de sociale media. Neem Instagram, de populaire mobiele app waar fans hun idolen kunnen volgen door de foto’s en video’s die zij posten te bekijken. Extreem voorbeeld is Cristiano Ronaldo. Als ‘CR7’ een foto op Instagram plaatst dan wordt deze bekeken door maar liefst 83,7 miljoen volgers. In Nederland bestaan de uitschieters onder andere uit spelers die bij topclubs in het buitenland hebben gespeeld zoals Dirk Kuyt (538.000) en Marco van Ginkel (457.000). De groep Latijns-Amerikanen van PSV doet het nog beter met Hector Moreno (622.000), Andrès Guardado (793.000) en Santiago Arias (1,1 miljoen). Absolute uitblinker in de Eredivisie is Martin Ødegaard. Het Instagramaccount van de Real Madrid-huurling van SC Heerenveen telt maar liefst 2,1 miljoen volgers. AC Milan-huurling Hachim Mastour van PEC Zwolle doet het ook niet onaardig met 662.00 volgers. En dan hebben we nog een aantal Eredivisie-spelers die extreem populair zijn in hun geboorteland zoals; Reza Ghoochannejhad (703.000) en Alireza Jahanbakhsh (320.000) uit Iran.

Na de hierboven genoemde spelers volgt zeer opvallend geen speler uit de Eredivisie, maar iemand uit de Eerste Divisie. Stefano Lilipaly is zijn naam. 26 jaar oud. Geboren in Arnhem. Middenvelder. Spelend voor SC Telstar. 282.000 volgers op Instagram. 282.000! Ter vergelijking: Hakim Ziyech, Eljero Elia en Davy Klaassen hebben er respectievelijk 195.000, 233.000 en 170.000. Tel daar bij op de ruim 64.000 volgers op Twitter en de ruim 8.000 volgers op Facebook en je hebt het over meer dan 350.000 mensen op onze aardbol die Stefano Lilipaly van SC Telstar op de voet volgen. Dit benadrukt de immense populariteit van deze Witte Leeuw.

In de jeugd speelde Lilipaly voor AZ en FC Utrecht en kwam hij voor diverse vertegenwoordigende jeugdteams van Oranje uit. Een talent dus. Bij zijn debuut als basisspeler voor de club uit de Domstad wist hij zelfs te scoren tegen PSV. Stefano groeide niet uit tot een vaste waarde in het team van Ton du Chatinier en later Jan Wouters. De drang naar speeltijd bracht hem bij Almere City waar hij twee seizoen speelde. In de winterstop van het seizoen 2014/2015 koos Lilipaly voor het avontuur en kwam hij kort uit voor het Japanse Consadole Sapporo. Waar momenteel overigens oud Eredivisie-spelers Shinji Ono en Jonathan Reis onder contract staan. Daarna speelde Lilipaly nog enkele wedstrijden voor Persija Jakarta uit Indonesië om vervolgens weer terug naar Nederland te keren waar hij zijn huidige contract tekende in Velsen-Zuid.

Maar hoe komt Stefano Lilipaly dan toch aan honderdduizenden volgers op de sociale media? Dat heeft alles te maken met zijn selectie voor het nationale elftal van Indonesië. Stefano is een zoon van een Nederlandse moeder en een Indonesische vader en is gerechtigd uit te komen voor de Aziaten. In 2013 debuteerde hij tegen de Filipijnen. De populariteit van Lilipaly begon eind 2016 pas echt extreme vormen aan te nemen. Indonesië speelde mee in de ‘AFF Suzuki Cup 2016’. Beter bekend als het Zuidoost-Aziatische Kampioenschap Voetbal. Gastlanden voor deze editie waren de Filipijnen en Myanmar. Indonesië heeft een prachtig toernooi gespeeld en werd uiteindelijk tweede omdat Thailand in de finale (over twee wedstrijden) net iets te sterk was. Lilipaly speelde een uitstekend toernooi en scoorde zelfs twee keer. Zijn tweede doelpunt maakte hij in de halve finale tegen Vietnam, maar het was zijn eerste doelpunt die de bevolking van Indonesië in vuur en vlam deed zetten.

stefano-lilipaly

Om de halve finale te bereiken moest de laatste groepswedstrijd tegen Singapore gewonnen worden. Donkere wolken pakte zich spreekwoordelijk samen boven het Rizal Memorial Stadion in het Filipijnse Manilla nadat Singapore de 1-0 aan liet tekenen middels een fenomenale omhaal. In de tweede helft wist Indonesië langszij te komen in de 62e minuut door een prachtige volley van de nummer 21 van de Indonesiërs. Wat volgde was een tergend spannend slot met over en weer kansen. In de 85e minuut maakte Stefano Lilipaly aan alle onzekerheid een einde door een butsende bal koelbloedig in de rechterhoek te plaatsen en zo Indonesië naar de finale te schieten. Euforie alom. Indonesië werd gek. Indonesië ontplofte. Indonesië had een nieuwe held. En Stefano Lilipaly had heel veel, maar dan ook echt heel veel, nieuwe volgers op Instagram.Instagram

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s