Winnaars van de cup met de grote oren, als speler en trainer

Carlo Ancelotti

Ancelotti was één van de belangrijkste spelers van AC Milan dat in ’89 en ’90 de Europa Cup 1 wist te winnen. Als centrale middenvelder van de Rossoneri was hij, naast de Nederlandse enclave destijds, een onmisbare schakel in de Italiaanse sterrenformatie. Met datzelfde AC Milan won hij als trainer ook twee keer de cup met de grote oren. Het kunstje dat hij in 2003 flikte, herhaalde hij in 2009 nogmaals.

Josep Guardiola

Josep ‘Pep’ Guardiola vierde zijn grote successen met FC Barcelona. Als kind van de club won hij in 1992 de Europa Cup 1. Samen Ronald Koeman vormde hij het blok van de Catalanen en werd Benfica verslagen. Jaren later staat hij aan het hoofd van de technische staf van Barça, en wint hij in 2009 en 2001 de Champions League. Grootse speler, grootse coach.

Miguel Muñoz

Grootheid uit het Spaanse voetbal, klasbak van Real Madrid. Won van 1956 tot en met 1958 drie keer op rij de Europa Cup 1 met de Madrilenen. Als aanvoerder van Real Madrid bovendien een boegbeeld voor vele Spanjaarden. Ging al snel als trainer aan de slag bij ‘zijn’ club, en wist daarmee de Europa Cup 1 te winnen in 1960 en 1966. Onderstreepte daarmee zijn eigen kwaliteiten, maar ook de suprematie van Real Madrid.

Frank Rijkaard

Speciale vermelding voor Frank Rijkaard. Mocht in totaal vier keer de cup met de grote oren omhoog houden, maar deed dit met drie verschillende teams. Tweemaal won hij het toernooi als speler van AC Milan, in ’89 en ’90, en in de herfst van zijn carriere stond hij als speler van Ajax op het hoogste schavot in ’95. In 2006 won hij deze cup opnieuw als trainer van het grote FC Barcelona. Tot dit moment de laatste grote prijs uit zijn carriere.

Giovanni Trapattoni

Karakteristieke Italiaan met een neusje voor prijzen. Won als speler van AC Milan vele prijzen, waaronder de Europa Cup 1 in zowel 1963 als 1969. Ging na zijn actieve carriere door bij AC Milan als coach, maar zijn grootste trainerssucces behaalde hij in Turijn bij Juventus. Daar ging hij in 1985 met de Europa Cup 1 aan de haal.

Zinedine Zidane

De meest recente winnaar uit deze lijst is de hudige trainer van Real Madrid. Werd een grootheid bij het Italiaanse Juventus maar won zijn eerste Champions League in 2002 met Real Madrid. Mede door een wondergoal van ‘Zizou’ in de finale werd Leverkusen verslagen. Won in zijn eerste jaar als coach (in 2016) van de Madrilenen deze troffee opnieuw.

Johan Cruijff

Een grootheid als Cruijff ontbreekt – gelukkig – niet in dit rijtje. Won met Ajax de Europa Cup 1 liefst drie keer achter elkaar. In zowel 1971, 1972 als 1973 heerste Ajax in Europa, met Cruijff als belangrijkste speler. Moest lang wachten om als coach de cup omhoog te houden, maar won met FC Barcelona, het ‘dream team’, de Europa Cup 1 in 1992.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s