Leiwa, Trots van Nijmegen

Op 22 oktober 2008 was het Stadio Giuseppe Meazza in Milaan decor voor een wedstrijd in de Champions League. Het grote Internazionale, met sterren als Ibrahimović, Maicon, Zanetti en Toldo trad aan tegen het nietige Anorthosis Famagusta uit Cyprleiwa2.pngus. Maar respect voor de Cyprioten was op zijn plaats. De ploeg van de Georgische trainer Timur Ketsbaia had zich door drie kwalificatieronden heen gespeeld en had zodoende de groepsfase bereikt van het hoofdtoernooi. Een dubbele zege op Pyunik Yerevan uit Armenië, een miraculeuze 4-3 totaalstand tegen Rapid Wien en een eclatante zege op Olympiakos Piraeus deden de Cyprioten belanden in het Europese miljoenenbal. Ingedeeld bij Panathinaikos, Werder Bremen en Internazionale. Het beloofde een mooi seizoen te worden.

Zeker omdat voor aanvang van het duel in Milaan Anorthosis Famagusta in het Weserstadion Werder Bremen op 0-0 had gehouden en op Cyprus Panathinaikos met 3-1 was verslagen. Het was in deze wedstrijden dat de echte vuurdoop plaatsvond voor een Gelderse modelprof met Molukse roots: Jeffrey Leiwakabessy. Acht seizoenen lang verdedigde hij de kleuren van NEC en met succes. ‘Leiwa’ was er bij toen Jarda Simr de Nijmeegse club in Waalwijk een ticket voor Europees voetbal bezorgde. Zodoende plaatste niet Roda JC zich voor de UEFA Cup, maar NEC. De ploeg van Johan Neeskens, met Leiwakabessy in de gelederen bleek over twee wedstrijden echter niet sterk genoeg voor het Poolse Wisla Krakau. In 2006 maakte Leiwakabessy na zo’n 150 duels voor NEC te hebben gespeeld de overstap naar Alemannia Aachen. Inderdaad, spelend in geel en zwart. Maar de transfer was ‘Leiwa’ van harte gegund.

Na twee seizoenen in Duitsland verkaste Leiwakabessy naar Cyprus waar hij verzeild raakte in het Champions League-avontuur van zijn werkgever, Anorthosis Famagusta. Met een schuin oog zal de linksback gekeken hebben naar Nederland. Zijn club NEC maakte in dat seizoen een bijzonder jaar mee in de Europa League onder Mario Been. Maar dat stelde natuurlijk minder voor dan het podium waar hij op actief was. Jeffrey Leiwakabessy uit Elst stond in Meazza tegenover gerenommeerde sterren. Met twaalf wedstrijden in de Champions League brak hij zijn buitenlandse avontuur af en streek hij na een korte periode bij VVV in Venlo neer in zijn geliefde Nijmegen. Want in de keizerstad was ‘Leiwa’ op zijn plek. Hoe wrang was het dan ook dat zijn eerste seizoen in Nijmegen uitliep op een drama. Sparta gaf NEC een dreun en Leiwakabessy en de zijnen waren veroordeeld tot een niveau lager. Van de Champions – naar de Jupiler League, groter kon het contrast niet zijn.

leiwa1

Maar NEC richtte zich op en werd onder Ruud Brood glansrijk kampioen van de Eerste Divisie. Een feestje in Nijmegen was op zijn plaats en Jeffrey Leiwakabessy zong het hardst. Wederom tranen voor de populaire linksback, dit keer van geluk. Zijn NEC was weer terug op het hoogste niveau. En belangrijker nog, de wedstrijd tegen Vitesse stond weer op het menu. Want juist Jeffrey Leiwakabessy kende het sentiment als geen ander. Op 3 april 2016 won NEC met 2-1 van de aartsrivaal en ‘Leiwa’ wierp zich op als dirigent van het orkest dat op de tribunes zat. Er werd gesprongen. Want als je dat niet doet, dan ben je voor Vitesse.

Hoewel hij nog maar zelden deel uitmaakt van de basiself en inmiddels voorbij is gestreefd door de jongere generatie, gaf coach Peter Hyballa Leiwakabessy speelminuten in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag. Het publiek genoot van Jay-Roy Grot en Ferdi Kadioglu, maar vooral van modelprof Leiwakabessy, die berust heeft in zijn rol als bankzitter, maar er zal staan als dat nodig is. Het zal niet lang maar duren voor zijn carrière een herinnering zal zijn. Maar Meazza zullen ze hem niet meer afpakken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s