De Nilis van Napels

Auteur: Frank Smits

Het is zondagmiddag 15 januari 2017. De schemer valt in Stadio San Paolo. SSC Napoli leidt de wedstrijd in de serie A tegen Pescara Calcio riant met 2-0. De wedstrijd lijkt een stille dood te sterven. Totdat Dries de bal krijgt. Zelf zet hij de aanval vol dreiging op en speelt de bal in de loop van de Braziliaanse middenvelder Allan, die in volle vaart over de rechterflank aan komt draven. In volle sprint rent Dries tussen twee Pescaren door om vervolgens met een omtrekkende beweging om de derde heen te rennen. Exact op het juiste moment snijdt Dries naar binnen richting de eerste paal. De bal komt loeihard laag voor. Dries is eerder bij de bal dan de keeper en prikt het leder tegen het net.

Om de vingers bij af te likken, als je het mij vraagt. Dit zijn het soort loopacties waar je niet op kan trainen. Dit zie je of dit zie je niet. Dries ziet het. Zoals Dries het zo vaak ziet.

Nadat Dries de keeper van Pescara heeft verschalkt sprint hij door naar de eerste de beste camera die aan het veld staat. Met zijn hete adem blaast hij wat condens op de lens om er vervolgens met zijn vinger een hartje in te tekenen. Omdat ik Dries volg op de sociale media weet ik dat dit hartje bedoelt is voor zijn Vlaamse vrouw Katrin Kerkhofs. Dat deze twee zielsveel van elkaar houden, blijkt uit de foto’s die zij posten op Instagram. Anders dan vele andere stelletjes in de voetballerij spat de liefde en het plezier er van af bij deze Belgische tortelduiven. Scrol eens door de Instagram van Dries of Katrin en je begrijpt wat ik bedoel.

Terug naar het doelpunt van de Rode Duivel met rugnummer 14. Dit was alweer zijn 50e in het prachtige ‘Gli Azzurri’ van de Napolitanen. Gescoord op het historische veld waar Diego Armando Maradona de club uit de havenstad twee maal naar het kampioenschap schoot. Op hetzelfde veld werd in 1990 de legendarische halve WK-finale tussen Argentinië en Italië gespeeld, met eveneens een hoofdrol voor ‘Pluisje’.

Ik kon de verleiding niet weerstaan om op YouTube een aantal van die 50 doelpunten van Dries te bekijken. Een absolute aanrader. Het ene doelpunt nog mooier dan het andere. Dries is een kunstenaar. Een Artiest. Fluweel. Geniaal. Maar het mooiste van alles is dat hij mij doet herinneren aan mijn jeugdheld: Luc Nilis.


Een reactie op “De Nilis van Napels

  1. Nilis had het genie maar helaas niet de verbetenheid om een echt grote speler te worden. Mertens is dat ondertussen wel. En wij Belgjes fier 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s