Een Spice Boy met volle prijzenkast

Als klein talentvol voetballertje heb je maar één droom. Voetballen in het tenue van je favoriete club samen met jouw helden in een stadion dat voetbal ademt. Wanneer je dan een contract aangeboden krijgt, ben je zo blij als een mens kan zijn. Maar jammer genoeg hebben ouders ook nog iets te zeggen over hun kinderen. Vader weigert het contract maar accepteert wel het aanbod van de concurrent. Het is in het kort het verhaal van Steve McManaman. Als jonge Everton-fan ging hij spelen bij Liverpool net aan de andere kant van Stanley Park.

McManaman dribbelt zich een weg door de jeugdopleiding van Liverpool. Onder leiding van de legendarische Kenny Dalglish maakt de ‘winger’ zijn debuut voor The Reds. Één ding is duidelijk, die Steve McManaman is een groot talent. Anderhalf jaar na zijn debuutwedstrijd wint McManaman de FA Cup door in de finale Sunderland te verslaan. De jonge buitenspeler wordt Man of the Match en een grote toekomst ligt in het verschiet.

Groot-Brittannië brengt in korte tijd veel talentvolle buitenspelers voort. McManaman is een van de gezichten van die talentvolle generatie. De ander is Ryan Giggs. Na twee redelijk anonieme seizoen in de basis van Liverpool, straalt Steve als nooit tevoren. Sir Stanley Matthews laat in de Engelse pers weten onder indruk te zijn van McManaman. ‘Het doet me denken aan mezelf, ik zou willen dat er meer spelers met zo’n dribbel waren in de Premier League.’

25 Oct 1997: Robbie Fowler and Steve McManaman (right) of Liverpool celebrate a goal during the FA Carling Premiership match against Derby County at Pride Park in Derby, England. Liverpool won the match 0-4. Photo by Gary M Prior/Getty Images

Maar met de successen en de roem liggen de Engelse tabloids op de loer. Samen met collega’s Jamie Redknapp, Jason McAteer en Robbie Fowler viel McManaman regelmatig op door zijn gedrag buiten de lijnen. Deze vier werden gekscherend ‘the Spice Boys’ genoemd. Ook de aandacht binnen het veld ging steeds minder naar Steve. Ondanks zijn fantastische voorzetten en assists , eisten Robbie Fowler en Michael Owen alle aandacht op. In het Engelse elftal kon hij ook niet op al te veel steun rekenen. Paul Ince, Paul Gascoigne, David Platt en Chris Waddle kregen vaker en vaker de voorkeur. Het was tijd om Liverpool achter hem te laten.

Madrid was zijn nieuwe bestemming en dat bleek achteraf een geweldige keuze. Met Real Madrid won de Engelsman twee maal de landstitel en won hij twee keer de Champions League. In de finale van 2000 versloeg McManaman met zijn teamgenoten het Valencia van Héctor Cúper. Met een prima volley zorgde de Engelsman voor de 2-0 en daarmee ook de beslissing van deze wedstrijd. Steve wordt Man of the Match en trekt heel stiekem een lange neus naar iedereen in Engeland. Uitgekotst door alles en iedereen in zijn eigen land maar toch is hij de Engelsman met de meeste prijzen voor een buitenlandse club.

Maar ook een einde in Madrid leek in zicht voor McManaman. De Madrilenen moeste met alle macht het beste elftal aller tijden worden. Project Los Galacticos was van start gegaan. Met de komst van spelers als Figo, Zidane en Ronaldo was er geen plaats meer voor Steve McManaman. Hij ging het nog een keer proberen in eigen land. Maar zijn periode bij Manchester City mislukte volledig. In plaats van een aanwinst vonden ze hem een vedette die niet toe kon voegen. Zijn carrière vol prijzen ging als een nachtkaars uit. Vandaag mogen de kaarsjes nog één keer aan. Wij feliciteren Steve McManaman namelijk met zijn 45e verjaardag. Van harte Steve!

steve-mcmanaman-2


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s