Van wonder naar tragedie

Het was een wonder, een sprookje, iets magisch. Leicester City was kampioen van Engeland. Dit is zo’n verhaal dat over honderd jaar nog steeds uit de kast getrokken wordt. Als Manchester United voor de 30e keer in 45 jaar kampioen is geworden zegt een oude Engelse opa met een pijp in zijn mond tegen de kleinkinderen: ‘Vroeger werd Leicester City nog eens kampioen. Uit het niets he! Echt uit het niets! Toen hadden ze zo’n Italiaanse trainer, och hoe heet hij ook alweer? Ach, dat maakt ook niet uit, maar toen werd er nog eens iemand zonder geld kampioen. Vroeger was alles beter!’

De opa kon even niet op de naam van Claudio Ranieri komen. Wat een grote meneer is dat. Het is altijd een discussie wat de rol van een manager nu is. Hoe groot die rol nu eigenlijk is. Kijkend naar het verhaal van Leicester City mag je toch wel concluderen dat die rol zeer groot is. Een middelmatig team die hoopt om niet te degraderen. Afijn het verhaal is bekend. Onder de vleugels van Claudio Ranieri groeide Leicester uit tot een niet te kloppen ploeg. Weinig teams hadden antwoord op de blauwe TGV die met sneltreinvaart naar de titel reed.

Het kon niet op in Leicester. Kampioen van Engeland, de Champions League in. Maar door alle euforie was men misschien wel de realiteit uit het oog verloren. Leicester City was nog steeds een aardig ploegje waarvoor geldt dat de middenmoot van de Premier League al een vrij aardige bestemming is. Daarnaast raakte ze ook nog de motor van het kampioensteam kwijt. N’Golo Kante vertrok naar Chelsea en liet een groot gapend gat achter op het middenveld van de kampioen. Dat gat bleek zo groot dat Leicester veranderde van een kampioenenteam tot een degradatiekandidaat.

Alle ogen waren gericht op Claudio Ranieri. Hij moest het maar oplossen. Maar de realiteit is dat dit de plek is waar Leicester City thuishoort. Ranieri loodste de ploeg wel naar de laatste zestien van de Champions League en heeft gewoon nog hoop op de kwartfinales. Maar de druk op de Italiaan werd te groot, er werden nog meer wonderen van hem verwacht. In plaats van een standbeeld en een contract voor het leven werd Ranieri bedankt voor zijn bewezen diensten. De ervaren mannen van de ploeg bleken geen vertrouwen meer te hebben in de trainer. Ik kan dat niet geloven. De man die jullie het grootste en mooiste cadeau ooit heeft gegeven opeens afserveren.  De FIFA Manager van het jaar werd ontslagen. Ik kan dat niet bevatten. Van het grootste wonder naar de ergste tragedie in nog geen jaar. Leicester City houdt de gemoederen in ieder geval wel bezig.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s