Z1Z0U

Tussen 1954 en 1962 woedde de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog. Het conflict tussen het Noord-Afrikaanse Algerije en moederland Frankrijk werd beslecht in het voordeel van de Afrikanen. Maar zoals zo vaak binnen het dekolonisatieproces, dat startte na de Tweede Wereldoorlog, kwam een flinke immigratiestroom op gang naar de voormalige kolonisator. Nederland ving na de Indonesische onafhankelijkheid Molukse vluchtelingen op in het voormalige concentratiekamp Vught. In Frankrijk werd besloten tot het optrekken van een geheel nieuwe wijk in de aan de Middellandse Zee gelegen havenstad Marseille: La Castellane. Dit stadsdeel moest onderdak bieden aan tal van Noord-Afrikaanse vluchtelingen die hun heil zochten in Europa. Smäil en Malika Zidane, Berbers uit Kabylië, een cultuurlandschap in het noorden van Algerije, besloten ook hun geluk te proeven in Frankrijk.

Op 23 juni 1972 kwam in La Castellane hun vijfde kind ter wereld: Zinédine. Via Parijs was het gezin Zidane uiteindelijk neergestreken in Marseille. Op Place Tartane, het betonnen plein van La Castellane mengde de jonge Zinédine zich voor het eerst tussen de grote jongens om te voetballen. Het enige tijdverdrijf dat kon leiden tot een daadwerkelijke ontsnapping van het harde leven in de noordelijke buitenwijk van Marseille. Drugskoeriers en prostituees hingen ook rond het plein en de politie meed het gebied als de pest. Het was dan ook het ongelofelijke talent dat een jonge balvirtuoos met Algerijnse roots uit de ogenschijnlijk uitzichtloze situatie bracht.

Het hoogtepunt vond plaats toen Zinédine Zidane inmiddels een gepokt en gemazeld prof was geworden bij de Italiaanse topclub Juventus. Tot twee maal toe ging de UEFA Champions League aan hem voorbij. In 1997 werd titelhouder Juventus verrast door Borussia Dortmund en in 1998 ging de prijs naar Real Madrid. Maar Zidane had zijn revanche op het WK van 1998 in eigen land. Voor het eerst in de geschiedenis ging Frankrijk met het goud aan de haal. Een ontketende Zidane nam zijn land bij de hand en schonk Les Bleus, dat onder leiding stond van Aimé Jacquet, de wereldtitel. Hij was het symbool van een verenigde natie, met tweeëntwintig spelers die vrijwel allemaal een andere afkomst kenden: Bixente Lizarazu, de Baskische linksback, Christian Karembeu uit Nieuw-Caledonië, Thierry Henry, wiens ouders uit het Caraïbisch gebied komen, Patrick Vieira, de maarschalk uit Dakar en ga zo maar door.

Twee jaar later kwam de kroon op zijn internationale werk. De Europese titel werd behaald in Rotterdam. Met Frankrijk was Zidane succesvoller geweest dan wie dan ook. Op clubniveau smachtte hij nog altijd naar Europees goud. Dat kwam in de meidagen van 2002, vlak voordat hij met Frankrijk zou starten aan het WK in Zuid-Korea en Japan. Een voorzet van de zijkant, ietwat achter Zizou gegeven, werd door de Fransman met een geweldige heupzwaai in de kruising geknald. Real Madrid won ten koste van Bayer Leverkusen de Champions League en weer had Zinédine Zidane de kar getrokken. Vier jaar later zou hij zijn afkomst niet verloochenen. Velen lazen de kopstoot aan het adres van Marco Materazzi als een domme actie die Frankrijk de wereldtitel had gekost. Het toont eens te meer aan hoe afhankelijk het land was van de grillen en de geniale ingevingen van Zidane, de voetballer die het mooist en het meest sierlijke op zijn voeten stond. In een tel kwam de jongen uit La Castellane in hem naar boven drijven. Een opmerking over zijn zus. Materazzi ging naar het beton van Place Tartane. Zelfs in de finale van het WK golden voor Zinédine Zidane de regels van de tegels.

Er loopt een jongetje met een bal onder zijn arm over de markt van Marseille. Tussen de schreeuwende marktkooplui en de geur van schoongemaakte vissen. Hij zou dat land vol van culturen voor één dag herenigen, zoals het daarna nooit meer herenigd was. De Tweede Franse Revolutie in de zomer van 1998. Allemaal door Zinédine Zidane.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s