Sterven in eigen huis

Op het moment dat ik deze woorden intik op mijn laptop, schiet Romelu Lukaku net voorlangs tijdens Everton – West Bromwich Albion. De Belg is op zoek naar zijn negentiende doelpunt van de competitie. Alleen Harry Kane heeft dit seizoen vaker het net laten bollen. Een veel scorende Everton spits, dat zie je niet heel vaak. Misschien is het een beetje de vloek van Dixie Dean.

Gary Lineker kwam in zijn tijd bij the Toffees tot dertig doelpunten in een seizoen. Een prachtig aantal maar het is een schijntje als we kijken naar de statistieken van Dixie Dean. Net na de eerste wereldoorlog kwam de Engelsman tot maar liefst zestig doelpunten in de hoogste Engelse divisie. Het waren andere tijden, ja dat klopt. Maar zestig(!) goals is niet niks hoor. Dat seizoen was een uitschieter van de man die geboren werd als William Ralph Dean. Maar ook in andere jaargangen kwam hij regelmatig boven de dertig goals per seizoen uit.

Voor Goodison Park, het prachtige typisch Engelse stadion van Everton, staat een standbeeld van Dean. De man overleed in 1980, maar de manier waarop hij stierf is net zo mooi als dat het tragisch is. De Merseyside derby is voor Everton de wedstrijd van het jaar. Het is de match dat de ploeg die nu onder leiding staat van Ronald Koeman, de stad Liverpool blauw kan kleuren. Ook op 1 maart 1980 stond die wedstrijd op het programma. In het eigen Goodison Park probeerde Everton Liverpool te verslaan. Natuurlijk zat Dixie Dean toen ook op de tribune. Nog altijd was hij vurig supporters van de blauwe club uit Liverpool. Misschien was het de spanning, misschien was het de ontlading, wie weet was het was. Maar tijdens dit prachtige affiche blies Dixie Dean zijn laatste adem uit. Als een van de grootheden van Everton sterven in je eigen Goodison Park tijdens de Merseyside derby. Het is een tragedie met de omstandigheden van een sprookje.

De zestig doelpunten blijven voor altijd in de gedachte van de Engelse voetbalfans hangen. De herinnering aan Dixie Dean blijft altijd voortleven, hoeveel goals Romelu Lukaku ook zal maken.  


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s