Benjamin van Leer, next best thing van het Nederlandse keepersgilde

Over keepers valt veel te zeggen, over goede keepers nog meer. Van een goede keeper wordt al vaak verwacht een goede uitstraling te hebben. Hij moet zekerheid uitstralen, katachtige reflexen hebben en de schrik van elke aanvaller zijn. Een keeper die er staat als zijn ploeg het moeilijk heeft. Een blik op de Eredivisie leert ons dat er weinig Nederlandse keepers zijn die aan dat profiel voldoen. Roda JC-doelman Benjamin van Leer is daar één van. Is het zonde dat een talentvolle keeper als hij zo laag in de Eredivisie speelt, of is hij in Kerkrade de juiste man op de juiste plek?

leer1

Benjamin van Leer wordt in de zomer van 2008 als broekie van 16 jaar naar de Herdgang gehaald. Hij heeft alles om een goede keeper te worden. Het talent, de bouw, de uitstraling en de mentaliteit. Hij doorloopt verschillende jeugdelftallen bij de Eindhovenaren en wordt in 2012 uitgeleend aan stadsgenoot FC Eindhoven. Een debuut in het betaald voetbal blijft daar echter uit, waarna hij zal terugkeren bij PSV. Vanaf 2013 maakt hij deel uit van de selectie van PSV en maakt hij op 30 augustus 2013 zijn debuut in het betaald voetbal bij Jong PSV.

Al snel is duidelijk dat hij te goed is voor de Jupiler League, en al helemaal om daar op de bank te zitten. In januari 2014 maakt Van Leer de stap naar Roda JC. Dat seizoen maakt hij af als reservedoelman, maar vanaf 2015/16 is hij onbetwiste nummer één onder de lat in Kerkrade.

leer2

Van Leer is precies wat Roda JC nodig had en heeft. Een uiterst talentvolle doelman, een voorbeeldige prof die regelmatig zijn ploeg op de been houdt en punten pakt. Roda JC zat dit seizoen lang in de hoek waar de klappen vielen, maar desondanks wist Van Leer dit seizoen al 8 keer de nul te houden. Opmerkelijk veel voor een team dat strijdt tegen degradatie. Slechts 6 keepers hielden vaker de nul. Van Leer heeft daar een zeer groot aandeel in. Hij is ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een ware leider van de Roda-defensie. Een keeper met uitstraling. Een keeper waar spitsen bang van worden.

In Kerkrade hopen ze nog lang te genieten van Benjamin van Leer. Het is de vraag of dat ook gaat gebeuren. Een keeper met deze kwaliteiten en uitstraling hoort wellicht thuis op een hoger niveau. Van Leer is een betrouwbare keeper, een echte puntenpakker. Zelden op een fout te betrappen en duikt wekelijks de moeilijkste ballen uit zijn doel. Met zijn 23 jaar heeft hij bovendien nog een rijke carrière voor zich.

Benjamin van Leer is klaar voor een stap hogerop. Het is niet ondenkbaar dat wanneer hij deze ontwikkeling vasthoudt en een mooie stap in zijn carrière maakt, de deur naar Oranje open staat. Een keeper zoals hij, zijn er niet zo veel in Nederland. Dergelijke keepers moeten we koesteren.

leer3


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s