Sorry

Daar stond je dan, in het Europa League team van de week. Helemaal terecht. Wat zal je trots zijn geweest. Niet alleen jij zelf trouwens hoor, we waren met zijn allen trots. Als 17-jarig broekie hield je je staande tussen de grote jongens. Hield je je staande is trouwens zacht uitgedrukt. Je steeg boven alles en iedereen uit. Zowel letterlijk als figuurlijk. Talent had je al, dat heb je nog steeds. Nu liet je dat zien aan de rest van Nederland en Europa. Wat waren we blij want na jaren hadden we eindelijk weer een meedogenloze verdediger die ook nog eens kon opbouwen. Jij gaat een grote worden. De toekomst zag er rooskleurig uit. Voor jou, Matthijs, maar ook voor Oranje.

Wat we niet voor mogelijk hielden was dat de toekomst al een maandje verder was. Een selectie voor het Nederlands elftal was een beloning voor jouw uitstekende vorm. In misschien wel de slechtste periode van Oranje van de afgelopen dertig jaar moest jij opeens de kar trekken. Een 17-jarig jongentje moest het cement in de Nederlandse muur worden. Je hebt een gouden toekomst voor je, dat weet iedereen zeker, maar moest dat nu al een Oranje toekomst worden?

Door blessures van De Vrij, Bruma en Van Dijk werd de spoeling vrij dun centraal in onze defensie. Blind durfde het met je aan. Al na vijf minuten bleek dat een verkeerde keuze. Je stond verkeerd, miste de bal en we stonden achter. Een kwartiertje later was ook niet het lekkerste moment uit je nog prille carrière. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat dit niet je beste wedstrijd was. Was je nog te jong? Was je niet goed genoeg?

Je stond er wel. Iedere willekeurige jongen van jouw leeftijd wordt geweigerd bij de deur van de discotheek omdat ze niet oud genoeg zijn. Maar jij moest even zorgen dat er een paar Bulgaren niet zouden scoren. Dat is maar een klein verschilletje. Je wordt nu bijna verantwoordelijk gehouden voor een Oranjeloze zomer. Want ja, je was immers te jong. Maar nogmaals, je stond er wel. Als een volwassen man incasseerde je klappen en liet je alles op je af komen.

Blind maakte toen nog de keuzes, maar hij werd geslachtofferd. Ik hoop echt heel erg dat jij niet geslachtofferd wordt. Je hebt een gouden toekomst die echt wel weer in een oranje toekomst gaat veranderen. Bij deze wil ik onze excuses aanbieden voor het feit dat jij nu de verwezenlijking van een falend beleid bij bondscoach en bond bent. Ooit gaan we weer juichen voor Oranje, een Oranje met Matthijs de Ligt. Die slippertjes tegen Bulgarije zijn we tegen de tijd dat jij de nieuwe Jaap Stam bent al lang weer vergeten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s