Het succes waar Ajax naar hunkert

3 mei 2017, dan moet het gebeuren. Ajax gaat het opnemen tegen Olympique Lyon voor de eerst wedstrijd in de halve finale. Na het wonder van Gelsenkirchen lonkt een ticket voor de finale van de Europa Leauge, een finale waar de Amsterdammers al 20 jaar zo hardnekkig aan toe zijn. Het heeft de jonge ploeg van Ajax bloed, zweet en tranen gekost om daar te komen.

klaassen
Ultieme blijdschap bij Davy Klaassen

Gisteren speelde Ajax de return van de kwartfinale. Schalke-uit, dat varkentje zou wel even gewassen worden na de klinkende 2-0 zege in eigen huis een week eerder. Schalke weigerde zich echter zomaar gewonnen te geven. Met twee grote kansen in de eerste twee minuten werd de toon gezet. Ajax zou hier niet zonder slag of stoot de volgende ronde halen.

Na een geruststellende eerste helft leek het noodlot pas in de tweede helft toe te slaan. In vijf minuten tijd werd er door de jochies van Ajax ook daadwerdkelijk als jochies gevoetbald. Als sneeuw voor de zon verdween de veilige marge van twee goals. Tot overmaat van ramp moest Joël Veltman tot twee keer toe op het matje komen bij de Russische scheidsrechter en zodoende vroegtijdig gaan douchen. Dan maar strafschoppen. Je zag het Peter Bosz denken.

Met tien tegen elf in een kolkende Veltins Arena leek Ajax rijp voor de genadeklap. Die leek te komen van Caligiuri. De buitenspeler kopte de bevrijdende 3-0 binnen. Niemand gaf nog een stuiver voor Ajax. Maar juist toen sloeg het om. Nog één keer. Alles of niks. Pompen of verzuipen. Nick Viergever kronkelde zich een weg door het strafschopgebied en frommelde de bal in het Duitse doel, waarmee dat belangrijke uit-doelpunt eindelijk binnen was. Als kers op de taart maakte Amin Younes de 3-2 waarmee aan alle twijfel een einde kwam.

viergever
Viergever met de bevrijdende 3-1

Ajax naar de halve finale. De halve finale! Het team dat begin van deze voetbaljaargang kansloos ten onder ging in Rostov. Ajax was Ajax niet meer, Europees succes was verder weg dan ooit. Maar nu, ruim 8 maanden later, is Europees succes dichterbij dan ooit. Een zeer solide serie in Europees verband (groepswinnaar in de poulefase, om vervolgens Legia, Kopenhagen en Schalke uit te schakelen) maakt van Ajax een zeer beduchte outsider in deze Europa League.

Kan er nog één keer worden geschitterd tegen de sterren van Lyon? Dan kan het zomaar zijn dat Ajax op 24 mei in Solna gaat strijden in de finale van de Europa League. In Amsterdam heeft men er alle vertrouwen in. En waarom ook niet? Als het kan, kan het nu..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s