Sommeren 92, een modern sprookje

Jaar: 2015
Regie: Kasper Barfoed
Speelduur: 93 minuten

sommeren92

Sommeren ’92 (of Summer of ’92) is nu te zien op Netflix!

De vraag was natuurlijk niet of, maar wanneer er een eerbetoon in de vorm van een speelfilm zou worden gemaakt over het succes van de Deense nationale ploeg van 1992. Want laten we eerlijk zijn, er ontvouwde zich voor de ogen van voetbalminnend Europa een script van ongekende weerga. UItgeschakeld voor het EK in Zweden, waar toentertijd nog maar acht teams aan mee mochten doen, lagen de Denen al te genieten van hun vakantie toen plotsklaps Joegoslavië uitviel vanwege politieke onrust. Denemarken, onvoorbereid en intern verdeeld, stapte zonder al te veel hoop op een goede afloop alsnog op de veerpont naar Zweden. De rest is geschiedenis. De Denen wonnen het toernooi door in de halve finale van Europees Kampioen Nederland te winnen na strafschoppen. In de finale werd tegen ieders verrassing Duitsland verslagen.

We bekijken het verhaal door de ogen van bondscoach Richard Moller Nielsen (Ulrich Thomsen). Sommeren 92 vormt vooral een hommage aan de wat starre, humorloze trainer, die de ondankbare taak kreeg Sepp Piontek op te volgen. Piontek, Duitser van geboorte leidde Denemarken voor het eerst in de geschiedenis naar een WK voetbal en de term ‘Danish Dynamite’ werd een compliment aan het elftal dat hij leidde. Het voetbal was om van te smullen. Maar zoals we in ons eigen land gewend zijn; dat levert helaas niet altijd prijzen op. Moller Nielsen besluit bij zijn aanstelling om realisme in te slijpen in de nationale ploeg. Dit stuit echter op verzet van de broers Laudrup (Brian, gespeeld door Cyron Melville, bekend van A Royal Affair en Nymphomanic en Michael, gespeeld door Niclas Vessel Kolpin). Beiden verliezen hun onomstreden status en besluiten om te bedanken voor de nationale ploeg. Moller Nielsen mag de kwalificatie af maken, maar dit leidt niet tot plaatsing voor het EK in Zweden. De Denen nemen het voor lief en gaan aan het strand liggen. Tot het bekende telefoontje van de UEFA volgt.

sommeren92_797x448

Volstrekt onvoorbereid en eigenlijk ook niet in de juiste mindset afreizen, de afgang tegemoet, zo moet het hebben gevoeld voor de spelers, van wie we nu wat meer te zien krijgen. Brian Laudrup heeft, in tegenstelling tot zijn broer Michael, eieren voor zijn geld gekozen en gaat toch mee. Ook zien we roomies John ‘Faxe’ Jensen en Kim Vilfort naar elkaar toe groeien op het toernooi. Niet in de laatste plaats omdat Vilfort een zieke dochter in Denemarken heeft en EURO ‘92 tussentijds even verlaat om haar te ondersteunen. Faxe groeit zelfs uit tot de Deense antiheld. Hij maakte de openingstreffer in de finale. Zijn maatje Vilfort bracht de nekslag toe aan Die Mannschaft waardoor het feest in Kopenhagen kon losbarsten. Ook is er een summiere rol voor Gustav Dyekjaer Giese die Peter Schmeichel vertolkt, de weergaloze doelman die Denemarken regelmatig behoedde voor uitschakeling en zodoende ook een aanzienlijk aandeel in het succes had.

De verhaallijn van Vilfort was wat onbekend en wordt op bescheiden wijze vertolkt door Mikkel Boe Folsgaard, die in eigen land een behoorlijke status geniet, en door Selma Neveu die dochter Line speelt. Het had Amerikaanser uit kunnen pakken en de zin: ‘wel scoren voor mij hè, papa?’ is onvermijdelijk, maar in dit geval werkt het verfrissend voor de film die tot dan toe alleen nog maar over voetbal gaat. De echte ster van de film, de man waar het allemaal om draait, zouden we bijna vergeten. Maar Moller Nielsen, die bekend stond als een wat grijze muis, lijkt er bijna zelf om te vragen. De Deense bond koos hem omdat er vrijwel niemand beschikbaar was en ook binnen de selectie geniet de saaie trainer, die met zijn gekke, quasi-motiverende anekdotes de plank volledig misslaat, weinig aanzien. Totdat hij de spelersbus na herhaaldelijk verzoek van de selectie en een gesprek met zijn rechterhand Kaj Johansen (Henning Jensen) eindelijk de parkeerplaats van de McDonalds op laat draaien. Als Moller Nielsen dan ook nog toestemming geeft voor het laten logeren van de echtgenotes op de hotelkamers van de spelers, kan hij bijna niet meer kapot. Dit laatste is echter een storend minpuntje. Alsof de ploeg van Denemarken omkoopbaar was met bier en sex en de prestatie te danken was aan een orgie na het duel met Nederland.

Pluspunt van de film is Thomsen die zich ingetogen opstelt, maar zich niet laat wegzetten als een lulletje. Daarvoor heeft hij een net iets te grote prestatie geleverd. Bovendien wordt de relatie met zijn spelers nergens klef. Brian Laudrup blijft de tactiek hekelen, maar puur uit eigenbelang is hij toch op de boot gestapt. Ook de scènes met Kim Vilfort zijn sterk. Moller Nielsen weet zich vaak geen raad met dit soort emotionele momenten en vertoont geen enkele vorm van empathie wanneer Vilfort hem mededeelt dat hij naar huis gaat. ‘Wanneer ben je terug?’ is het enige wat Moller Nielsen kan zeggen. Ook wanneer Vilfort terug keert, vertoont Moller Nielsen geen greintje medeleven. Ietwat raar voor een trainer, maar het maakt de afstandelijkheid tussen hem en de selectie wel een stuk duidelijker. De spelers hebben het leuk met elkaar en de assistent van Moller Nielsen, Johansen, vormt eigenlijk het enige klankbord in de technische staf. Zijn kritische noot ten aanzien van Moller Nielsen is oprecht. Daarnaast verdedigt hij zijn baas ten overstaan van de spelersgroep.

Ook is het fijn om te zien dat het aantal gespeelde voetbalscènes summier zijn. Barfoed maakt liever gebruik van archiefbeelden en dit geeft het geheel meer waarde. Acteurs die voetballers spelen, zoals bijvoorbeeld in de serie Johan, worden nergens echt geloofwaardig als speler. De stadionbeelden zijn overtuigend genoeg en kunnen voor ‘echt’ doorgaan. Al met al is Sommeren 92 de moeite waard voor elke voetballiefhebber. De sympathie die Thomsen oproept met zijn vertolking als Moller Nielsen, terwijl ook gelijk duidelijk wordt waarom hij totaal niet populair is in een spelersgroep, is erg prettig om naar te kijken. Zoals Moller Nielsen Denemarken naar de mooiste prestatie uit het nationale voetbal leidde, zo leidt Thomsen ons door dit moderne sprookje heen. Sla op Netflix eens de bekende series over en kies Sommeren 92 uit het aanbod. Een absolute winnaar.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s