Pickles

Voordat een wereldkampioenschap voetbal daadwerkelijk van start kan gaan, heeft er vaak al een zweem van onrust rond het aanstaande toernooi gehangen. In 2014, tijdens het toernooi in Brazilië, werd op diverse plekken in het land geprotesteerd tegen de corruptieschandalen van de FIFA. Vier jaar daarvoor ontstond een controverse rond het toernooi in Zuid-Afrika. Doorgaans wordt vermeld dat het organiseren van een wereldkampioenschap voetbal zeer lucratief is voor de organisator. In het geval van Zuid-Afrika zou vooral de seksindustrie profiteren van de komst van voetbalsupporters. Bovendien raakte het Afrikaanse land verzeilt in een race tegen de klok omdat de stadions niet op tijd af zouden zijn. Het zou niet de eerste keer zijn in de geschiedenis.

In 1986 trok Colombia zich terug als organisator vanwege slechte economische omstandigheden, waardoor Mexico na 1970 de eer kreeg om het WK voor de tweede keer te organiseren. In 1938 haakte het geplaatste Oostenrijk af, omdat het door Nazi-Duitsland was geannexeerd in de befaamde Anschluss. In 1950 trok India zich terug, omdat het de Olympische Spelen prefereerde boven het WK. Daarnaast ontstond tevens de mythe dat Aziatische land graag blootsvoets deel zou nemen aan het toernooi en dat dit door de FIFA verboden werd. Het verhaal berust deels op waarheid, maar moest verbloemen dat India de kosten voor een trip naar Zweden niet op wenste te hoesten.

pickles2
De beroemde WK-hond Pickles krijgt zijn beloning

In 1966 deed zich een heel ander probleem voor. In maart van dat jaar werd de Coupe Jules Rimet, de officiële trofee die gewonnen kon worden op het WK, gestolen in Londen. Niet lang na de diefstal werd de FA verzocht losgeld te betalen van zo’n 15.000 Britse Pond. De cup zelf was om en nabij de 3.000 Pond waard. Hoewel er bij de overhandiging van het geld iemand werd opgepakt, werd deze man slechts beschouwd als tussenpersoon. De beker bleef spoorloos. Vooralsnog. Want op 27 maart 1966 liep David Corbett zijn gebruikelijke ronde met Pickles, de zwart-witte Border Collie van een jaar of vier oud. Toen het tweetal terugkeerde bij Corbett’s huis snuffelde Pickels aan een pakketje dat in de heg van de tuin lag. Corbett had al vlug door dat het de Jules Rimet-troffee betrof en hij overhandigde de beker aan de politie. Gelukkig had Corbett een alibi, want heel even gold hij zelf als verdachte. Een paar maanden later mochten David Corbett en Pickles aanschuiven bij het banket van de Engelse nationale ploeg, zojuist wereldkampioen geworden na een zege op West-Duitsland, als eregasten. Pickles werd onderscheiden met medailles en mocht het bord van zijn baasje leeglikken. Hij had de wereldcup gered nog voor het toernooi begon. Een nieuwe controverse ontstond gelijk na de finale. Had de treffer van Geoff Hurst goedgekeurd mogen worden of niet? We zijn er anno 2017 nog altijd niet uit. In 1967 stierf Pickles door domme pech. Hij had zichzelf verhangen toen hij achter een konijn aan ging. Zijn halsband is te bewonderen in het nationale voetbalmuseum in Manchester.

pickles3
Dankzij Pickles kon de Engelse nationale ploeg uiteindelijk de Coupe Jules Rimet omhoog houden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s