Veni, vidi, vici

Afscheid nemen bestaat niet zong Marco Borsato meer dan eens. Wat is vandaag het tegendeel bewezen. De koning van Rome nam op grootse wijze afscheid van zijn club, van zijn stad, van zijn publiek. Groots is misschien wel de enige manier om Francesco Totti te omschrijven. Een Italiaanse veldheer zonder al te veel bombarie. Een man die niet gehaat kon worden omdat hij stond voor zijn idealen. Hij was trouw aan zijn AS Roma en dat op momenten dat verleidingen op elke hoek stonden te wachten.

Maar hoe neem je afscheid van iemand die jou zo veel gegeven heeft? Hoe kan je iemand laten zien hoeveel je van hem houdt zonder dat je hem eigenlijk kent? Je juicht, je schreeuwt zijn naam en je huilt. Tranen van geluk omdat jij hem live hebt zien voetballen, tranen van verdriet omdat je hem nooit hebt gezien. Maar tranen die vloeien altijd. Een gemis voor Rome, voor Italië, voor iedereen.

Clubliefde is tegenwoordig ver te zoeken in de voetballerij. Francesco Totti was een van de weinigen, misschien wel de enige. Maar na het afscheid in zijn eigen Stadio Olimpico bestaat er geen clubliefde meer. We waren getuigen van het uitsterven van een bedreigde soort. Totti kwam naar Rome, Totti zag iedereen en iedereen zag hem en Francesco Totti overwon. Hij won alles.

In een speech die geschreven had kunnen zijn door Martin Luther King vroeg Francesco om hulp. “Ik ben bang en heb jullie hulp nodig. Ik ben er nog niet klaar voor om te zeggen: het is voorbij”, aldus de veertigjarige aanvoerder. “Maar goed, mijn tijd is gekomen. Ik had gehoopt dat ik dit nooit mee hoefde te maken.” Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Ik had ook nooit gehoopt dit ooit mee te moeten maken. Maar we zijn allemaal bang Totti. Wat moeten we zonder jou? Wat moeten we zonder een leider? Pak ons nog eenmaal bij de hand en leidt ons naar het onbekende. Dat is toch net allemaal iets vertrouwder met een veldheer aan onze zijde. Francesco bedankt, we hebben van je genoten!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s