Oleg Salenko, Friend from Leningrad

In het jaar 1917 was de onvrede onder de bevolking in Rusland toegenomen. Het Duitse leger had veel van de vruchtbare grond ingenomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De nederlagen in de strijd en grote voedseltekorten deden het moraal van de Russen zakken tot ver onder de temperaturen die doorgaans gemeten werden Siberië. Het was tijd voor verandering en die kwam in de persoon van Vladimir Iljitsj Oeljanov. Onder zijn bijnaam Lenin voerde hij de uiteindelijk winnaars aan die het lot van Rusland in de twintigste eeuw zouden bezegelen. In 1922 ontstond de Sovjetunie, geschoeid op communistische leest. Geen vrijheid, wel gelijkheid. Een dictatuur met verheerlijking van de leider. Een fase in de Russische geschiedenis die tot 1991 zou duren, maar zich feitelijk al in 1985 had ingezet toen Mikhail Gorbatsjov aan de macht kwam en de zo noodzakelijke hervormingen trachtte door te voeren. Het was in de Gorbatsjovjaren dat een Amerikaanse muzikant door de langzaam afbrokkelende Sovjetunie toerde. Zijn naam: Billy Joel.

Joel had enkele hits gescoord waarvan Piano Man, New York State of Mind en She’s Always a Woman wellicht de bekendste zijn. Ook stond hij bekend om het verwerken van historische onderwerpen in zijn teksten. Als kind van de Koude Oorlog raakte hij geïnteresseerd in de Russische cultuur en schreef hij het nummer Leningrad. De stad die in het Sovjettijdperk de tsarendynastie moest doen vergeten en de naam Sint-Petersburg verving van 1924 (jaar waarin Lenin stierf) tot 1991. Tussen de optredens in de Sovjet Unie sloot Joel vriendschap met een clown, Viktor Razinov. De Rus was een zoon zonder vader. Zoals zovelen was de pa van Razinov omgekomen bij de drie jaar durende strijd om Leningrad in de Tweede Wereldoorlog. Joel beschreef de vriendschap in Leningrad en ook wat onwetendheid kan doen met toenemend vijandschap. In 2015 speelde Joel het lied in Madison Square Garden, in aanwezigheid van zijn goede vriend Viktor Razinov.

Maar de periode van dooi werd voorafgegaan door een strenge winter die de Koude Oorlog werd genoemd. Zeven jaar nadat de wereld de adem inhield vanwege de Cubacrisis, kwam in Leningrad op 25 oktober 1969 Oleg Salenko ter wereld. Met Leonid Brezjnev aan het hoofd van de Sovjetregering leken de verhoudingen weer even op scherp gezet te zijn. Sovjettanks maakten een einde aan de op handen zijnde hervormingen in Tsjechoslowakije en ook in de ruimtevaart was de strijd tussen de VS en de Sovjet Unie aan het oplaaien. Tegen het einde van het conflict, toen Billy Joel door Oost-Europa reisde, maakte Salenko zijn eerste stappen als prof bij Zenit Leningrad en na de val van de Muur en de Sovjet Unie bij Dynamo Kiev. Omdat reizen naar het westen weer mogelijk was, maakte Salenko de overstap naar de anonieme Primera Divisiónclub Logroñes. Met de statistiek 1 uit 2 op zak, vertrok de spits Salenko in 1994 met de eerste Russische selectie ooit op een WK naar de Verenigde Staten. Hoewel Rusland strandde in de groepsfase van het toernooi, kroonde Salenko zich tot topscorer van het WK 1994. Samen met Hristo Stoitchkov, die vier wedstrijden meer speelde op de eindronde dan Salenko, eindigde de spits op zes doelpunten.

Oleg Salenko schoot tegen Zweden raak vanaf de strafschopstip en had op 28 juni 1994 de dag van zijn leven. De 6-1 overwinning op Kameroen was spectaculair. Maar het feit dat Salenko vijf maal in één WK-interland wist te scoren, maakte het WK voor de Russen alsnog onvergetelijk. Voor Oleg Salenko verliep het allemaal minder goed bij thuiskomst. Zware knieblessures maakte het bijna onmogelijk voor de spits om op het hoogste niveau actief te blijven. Hoewel hij nog een succesvolle tijd kende bij Istanbulspor en Glasgow Rangers, had Salenko zijn kruit verschoten op die ene memorabele dag in Stanford, Californië. Acht interlands, waarin hij zes keer wist te scoren. Ondanks de Gouden Schoen dreigt Salenko in de vergetelheid te raken. Toch speel ik vandaag even de beelden af van de geweldige Oleg Salenko. Ik zal luisteren naar Billy Joel’s Leningrad. Hoewel beiden niet gerekend worden tot de mainstream is de boodschap van Leningrad helder. Leer elkaar kennen en er kan iets moois ontstaan. Dit is Oleg Salenko. Aangenaam.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s