Horst Nussbaum – Dreams will last forever

Een film over een gitaarvormig ruimteschip met aliens die op zoek zijn naar een plek waar rockmuziek gedraaid wordt. Niet direct een affiche waar je warm voor draait. In 1984 werd Voyage of the Rock Aliens van James Fargo echter wel uitgebracht. In de hoofdrol ‘schitterde’ Pia Zadora. De Amerikaanse actrice van Italiaanse komaf (haar echte achternaam is Schipani) viel vaak hoongelach ten deel. Filmcritici waren streng in hun recensies voor de prestaties van de in 1953 geboren Pia Zadora. Haar switch naar een muzikale carrière bleek wel een schot in de roos. De soundtrack van Voyage of the Rock Aliens werd een groot succes. Haar samenwerking met Jermaine Jackson, de vierde van de vijf, bracht haar een nummer 1-hit in Duitsland. En daar is een oud-speler van PSV mede verantwoordelijk voor.

Want muziek redde niet alleen de carrière van Pia Zadora, maar ook die van Horst Nussbaum. Ter wereld gekomen toen de Tweede Wereldoorlog in volle gang was en de Duitse legers voet aan de grond hadden in West-Europa, bleek Horst een talentvolle sportman te zijn. Via Viktoria Köln, in zijn geboortestad, streek hij in 1965 neer in Eindhoven. De Philips Sport Vereniging kon niet uitblijven in het betaald voetbal en zodoende werden ook spelers van buitenaf aangetrokken. Horst Nussbaum werd gehaald als middenvelder in een elftal met onder andere Sjef Blatter, Miel Pijs en de latere topscorer van de Eredivisie in het seizoen 1965/66 Willy van der Kuijlen. Nussbaum kwam tot acht wedstrijden en maakte hierin twee treffers. Het bleef bij dat ene seizoen in Eindhoven. De Duitser keerde terug naar zijn geboorteland en werd pas echt succesvol na zijn opvallende carrièreswitch.

In de jaren zeventig gooide Nussbaum het over een andere boeg. Hij veranderde zijn naam in Jack White en startte als songwriter en producer. Niet zonder succes. De wereldhit Gloria van de Italiaan Umberto Tozzi werd gecoverd door Laura Branigan, onder begeleiding van Jack White. Branigan scoorde in Duitsland, het nieuwe beloofde muziekland in de jaren tachtig, diverse hits. David Hasselhoff, vaak beschimpt in de Verenigde Staten door rollen in series als Baywatch en Knight Rider, werd in Duitsland een enorme superster, mede dankzij de inzet van Jack White. De opkomende punkscene, gecombineerd met het gerommel in het Oostblok, zorgde ervoor dat films over ruimtevaart en muziek met een politieke lading populair bleven. Een schot in de roos, zo bleek voor de soundtrack van Voyage of the Rock Aliens.

Het beeld van Pia Zadora achterop de motor bij Jermaine Jackson, zingend dat dromen voor altijd blijven bestaan, is haast iconisch voor de popmuziek. Het lef je carrière een hele andere kant op te sturen omdat het pak dat je aanhebt, je eigenlijk niet past. Meer mensen zouden het moeten doen. Een aantal weken terug stond ik in de CD-theek op de Kleine Berg in Eindhoven door een bak met platen te gaan. Achter mij klonk een stem. Hij had het over riffs die normaal gesproken dof klinken, maar op de LP die hij in zijn hand had niet. ‘Kijk’, zei hij tegen de winkelier, ‘deze plaat is opgenomen in een kerk, dat versterkt het geheel alleen maar meer.’ De winkelier knikte en ging mee in het verhaal. Ik zette Pia Zadora terug in de bak en bleef even ademloos naar Björn van der Doelen kijken. Opnieuw gelukkig geworden. De man die wekelijks ballen inleverde bij Nilis en Ronaldo zag er uit als een verlicht mens. Die naald voorzichtig naar die nieuwe LP brengen Het aansteken van een Caballero zonder filter. Het achteloos openen van een flesje bier. Niet pretentieus. Gewoon omdat je nu eenmaal niet anders kan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s