Marko Pantelic, Pop en Punk

Wat doe je als je band knettergek van je wordt door je heroïneverslaving en je daarbij behorende rare fratsen die je maakt op het podium? Juist, dan vertrek je met David Bowie naar Berlijn om daar af te kicken. Berlijn, verdeeld door een muur, vruchtbare grond voor iedereen die teksten wil schrijven die er toe doen. Woede over de scheiding

b-pantelicneuestrikotstrahlt-BM-Berlin-Berlin-jpg

tussen oost en west, het missen van een dierbare, vreugde dat de oorlogsjaren voorbij zijn. De stad waar in de jaren zeventig zoveel emoties bij elkaar komen dat het

onmogelijk is om niet geïnspireerd te raken. Zeker als je langzaam aan afscheid wil nemen van de mainstream pop die ontstaan is uit jouw zo geliefde rock ’n roll. Iggy Pop liet zijn band The Stooges achter in de Verenigde Staten en trok met duizendpoot David Bowie naar Berlijn. Daar in dat kolkende centrum van Europa nestelde zich wel een heel lekker ritme in de oren van James Newell Osterberg jr. Al reizende met de Berlijnse U-Bahn werd de plaat The Passenger geboren.

In negen jaar tijd versleet de Serviër Marko Pantelic maar liefst tien clubs in verschillende landen. Net als dat voor Iggy Pop gold, leek Berlijn de plaats te zijn waar Pantelic in alle rust aan een meesterwerk kon beginnen. In 2005 verliet hij Rode Ster Belgrado voor Hertha BSC en kreeg de spits langzaam aan de greep op het maken van doelpunten terug. Pantelic werd betiteld als schauspieler, een acteur. Bij wissels keek niemand verontwaardigder naar de kant dan de geboren Joegoslaaf. Voor degenen die even willen lachen; typ Pantelic provoziert alle in op YouTube en je kunt even een minuut onbekommerd lachen om een antiheld. Precies goed was zijn transfer naar Ajax. Dat gekke lange haar, die maniertjes en de duim die meermaals omhoog ging als iemand een werkelijk onmogelijke bal had af willen leggen op de Servische spits. Dit hadden ze zelfs in Amsterdam nooit meegemaakt. Pantelic was punk, tussen de mainstream popartiesten en eenheidsworsten die Ajax rijk was.

Gek lang haar. Iggy Pop is er een icoon mee geworden. Het ontblote bovenlijf dat twee uur lang door concertzalen en op diverse podia over de wereld kronkelde, geïnspireerd door de performance van Doors-zanger Jim Morrison. Maar net als de leadzanger van de beruchte band uit Los Angeles, ontkwam ook Iggy Pop niet aan de helse verslavingen, mede veroorzaakt door het voortdurende unheimische gevoel dat hij had. Nergens was hij thuis, altijd ontworteld, altijd op reis. Een nomade. Wat dat betreft weer een link met Marko Pantelic, die nog voor hij dertig was in vijf verschillende landen bij zeven clubs had gespeeld. Juist die vogel kondigde in september 2009 doodleuk aan dat hij Ajax mee wilde helpen opbouwen. Pantelic, de man met de houdbaarheid van juist geopend pak halfvolle melk.

Maar die Pantelic heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Luis Suárez kon excelleren en tot 35 treffers kon komen in de Nederlandse Eredivisie. Een seizoen later moest Suárez samenspelen met Mounir El Hamdaoui. Met terugwerkende kracht zal hij dat seizoen nog vaak hebben gedacht aan de man met zijn gekke gewoontes. Marko Pantelic was dan wel een act, maar wel iemand die zich weg kon cijferen voor een eerzuchtige Uruguayaan. Daarbij zorgde Pantelic haast persoonlijk voor een topseizoen voor Siem de Jong. De jonge nummer tien dook meermaals op achter de ruimte die Pantelic voor hem trok. Dat gold overigens ook voor Demy de Zeeuw, Urby Emanuelson en Vurnon Anita. Zij konden profiteren van de ervaring die Marko Pantelic in zijn backpack meegenomen had naar Amsterdam.

Dat aanstekelijke refrein van de The Passenger van Iggy Pop neurie ik meermaals als er weer beelden voorbij komen van Marko Pantelic. Misschien wel een van de beste Ajax-spitsen van de afgelopen 25 jaar. Helaas nooit de erkenning gekregen die hij verdiende. Maar daarvoor was hij ook veel te veel een voetbalnomade. Pantelic was punk, tussen al die lulvoetballers met hun haartjes kort gedekt en hun 48 tattoos op de bovenarm. Ik snap wel dat je graag snel weer weg bent.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s