Mijn collectie (4): Borussia Dortmund

Een busje dat bijna uit elkaar viel, een cd genaamd ‘top 100 beste schlagers’ en de nodige alcoholische versnaperingen. Dat waren prima ingrediënten voor een middagje Kohlenpotderby. Het was niet de eerste keer dat ik naar Borussia Dortmund ging kijken, maar het was wel de eerste keer dat ik zonder kaartje naar het Signal Iduna Park ging. Een bewuste keuze overigens. Het leek ons prachtig om in een biergarten naast het stadion de derby der Duitse derby’s te gaan kijken. Meerdere malen had ik voor een wedstrijd in zo’n verkapt openlucht cafe gezeten en altijd was het gezellig. Eigenlijk altijd ook met supporters van de uitploeg. Iedereen was welkom, maar niet die dag. Dit was BVB – Scheisse 04.

BVB 3

Ik zat daar, uiteraard, in een geel BVB-shirt. Achterop prijkte de naam van Alexander Frei met rugnummer 13. Die speelde er al een tijdje niet meer maar dat shirt had ik tijdens mijn eerste bezoek aan Dortmund gekocht. Ik was toe aan een nieuw tricot maar de spanning voor de wedstrijd steeg, net als het aantal bezoekers in die biergarten. We konden onze plek niet verlaten dus de aankoop van een nieuwe shirt moest wachten. Als een gek stonden we te juichen toen Robert Lewandowski BVB op voorsprong zette. De laatste keer dat ik zo veel bier door de lucht heb zien gaan, was tijdens een concert van Guus Meeuwis toen hij ‘Het dondert en het bliksemt’ inzette. Nadat de scheidsrechter floot voor de rust, stormde mijn broer en ik richting de Fanshop. Het shirtje gepast, heel even getwijfeld over bedrukking en uiteindelijk zonder opdruk het shirt gekocht.

BVB 2Toen we ons weer bij de rest van de groep wilden voegen werden we tegengehouden door de beveiliger van de biergarten. De tuin was vol. We kregen hem niet uitgelegd dat we drie seconden daarvoor nog bij de rest waren. Misschien lukte het ons wel maar de beveiliger had daar maling aan. Om de wedstrijd toch nog ergens te kunnen zien besloten mijn broer en ik met nog twee anderen de metro naar het centrum te pakken. Bij de eerste drie kroegen waar we binnen liepen werden we ook tegengehouden. Nog voller dan de biergarten bij het Signal Iduna Park. Uiteindelijk hebben we op de Kerstmarkt van Dortmund met zo’n vijftig mensen op een 32 inch televisie de wedstrijd afgekeken. Na ruim een uur scoorde Felipe Santana de 2-0. Of ja, daar moesten we via internet achter komen. Het was niet te zien op dat kleine schermpje.

Proostend met een glühwein op ‘onze’ overwinning in de Kohlenpotderby. Ik heb best wel een aantal wedstrijden van BVB gezien in het stadion. Maar stiekem kon er geen één tippen aan deze dag waarin er heel veel mis ging. Toch hadden we gewonnen en had ik mijn shirtje te pakken. Heja BVB!BVB 1


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s