WK 2018: Uruguay

Kwalificatie:

Behoor je tot de toplanden in Zuid-Amerika dan is kwalificatie normaal gesproken niet zo’n heel groot probleem. Nu wordt de middenmoot in dat continent wel steeds groter waardoor er wel eens een verrassing kan zijn. Uruguay is de laatste jaren echter een hele stabiele ploeg die toch wel tot de top drie of vier van Zuid-Amerika gerekend kan worden. Zo ook in de kwalificatiereeks voor het WK 2018. Brazilië stond ver boven alles en iedereen, Uruguay bleek uiteindelijk the best of the rest. Waar Argentinië tot het allerlaatste moment moest blijven strijden was het voor de Uruguayanen iets minder stressvol. Met een tweede plaats kwalificeerde het land zich redelijk eenvoudig voor het toernooi in Rusland.

Sterspeler:

Waar Uruguay een aantal jaar geleden nog vrij veel wereldtoppers had, is er nu slechts één echte wereldtopper. Begonnen als jong ongeleid projectiel bij FC Groningen, uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers van FC Barcelona. Luis Suarez heeft iedereen laten zien dat je met hard werken ontzettend ver kan komen. Tijdens voorgaande toernooien moest hij de spotlights vaak nog delen met Diego Forlan en Edinson Cavani. Forlan is gestopt en Cavani staat tegenwoordig vaker in de schaduw van Suarez dan hem lief is. Enige nadeel is dat het WK en Suarez niet altijd een gouden combinatie is. In 2010 redde hij Uruguay in de kwartfinale tegen Ghana met een nieuwe versie van de hand van God. Suarez kreeg rood maar zag zijn land wel doorgaan naar de halve finale. Zonder Suarez verloor Uruguay van Nederland en was het toernooi voorbij. Vier jaar later was het lang de vraag of Suarez het WK zou halen. Een blessure hield hem lang aan de kant. De teamarts van Uruguay en de oud-Ajacied werkten iedere dag hard om de start van het WK te halen. De eerste wedstrijd tegen Costa Rica moest hij aan zich voorbij laten gaan. Nagelbijtend, boos, opgewonden en verbijsterd zat hij op de bank. Hij zag zijn Uruguay verliezen tegen het nietige Costa Rica. De wedstrijd later tegen Engeland startte hij wel en scoorde hij twee keer. Het laatste groepsduel zagen we de ware Suarez. Bijtend in de schouder van Chiellini. Het WK was voorbij en een grote schorsing werd hem opgelegd. Van dal, naar hoge top naar een nog dieper dal. Het WK en Suarez is geen gelukkig huwelijk.

Historie:

Uruguay mocht als eerste land ooit een WK organiseren. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam in 1928 werd besloten dat het Zuid-Amerikaanse land, als regerend Olympisch kampioen, de gastheer mocht zijn. Uruguay ging zelf ook aan de haal met de titel en herhaalde dat kunstje in 1950. Tot dan werd het gezien als een van de beste landen ter wereld. Daarna bleef het heel lang stil rondom Uruguay. Sinds 2010 krabbelt het land weer op. Met een vierde plaats in Zuid-Afrika en een prima prestatie in Brazilië. Het toernooi van komende zomer wordt de 13e deelname. Als we kijken naar de all-time stand staat Uruguay op de negende plaats, één plekje onder Nederland.

Voorspelling:

Plaatsing voor de volgende ronde zal voor Uruguay geen probleem worden. Op papier zien we Uruguay terug in de zwakste poule van het toernooi. Gastland Rusland, het Saudi-Arabië van voorheen Bert van Marwijk en Egypte ook wel Salah genoemd. Normaal gesproken hoeft Uruguay voor geen van die landen iets te vrezen. In de achtste finale wacht naar alle waarschijnlijkheid Portugal of Spanje. Dat wordt dan al een iets ander verhaal. Mochten we nog verder kijken dan zien we ook dat Duitsland en Brazilië mogelijke tegenstanders zijn. Wij denken dat de kwartfinale het maximaal haalbare zal zijn voor Uruguay tijdens het komende WK.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s