WK 2018: Spanje

Kwalificatie:

Spanje had tijdens de kwalificatie maar één echte concurrent. Er moest afgerekend worden met voormalig wereldkampioen Italië. Albanië, Israël, Macedonië en Liechtenstein hoefden geen probleem te zijn. In de twee onderlinge duels met de Squadra Azzurra zou er beslist worden wie er rechtstreeks naar het WK mocht gaan. De verliezer zou veroordeeld worden tot het spelen van play-offs. De eerste wedstrijd Turijn eindigde in een 1-1 gelijkspel. Bijna een jaar later in Santiago Bernabeu werden de onderlinge verschillen goed zichtbaar. Spanje won afgetekend met 3-0 en Isco liet toen zien in uitstekende vorm te verkeren. Met een gemiddelde van bijna vier doelpunten per wedstrijd eindige Spanje bovenaan in de groep en konden de tickets naar Rusland worden geboekt.

Sterspeler:

Jarenlang was het Spaanse nationale team een elftal met vele wereldtoppers maar waar niemand echt boven de rest uitstak. Ook dit jaar zien we waarschijnlijk zo’n selectie. Spelers als Iniesta, Isco, Pique en De Gea zijn allemaal stuk voor stuk wereldtoppers maar in onze ogen heeft er één spelers nog iets extra’s. Sergio Ramos is een prijzenpakker pur sang. Weet hoe hij finales moet beslissende. Zowel op een verdedigende manier als aanvallend. Een bikkelharde verdediger met een zeer verfijnde techniek. Iemand die altijd de grens opzoekt en daarbij soms wel eens die grens overschrijdt. Zal tijdens heel het seizoen iedere Spaanse speler het leven zuur maken maar wanneer het shirt van La Roja wordt aangetrokken telt alleen de winst voor Spanje. Een echte winnaar, een fenomeen en daarom in onze ogen de sterspeler van Spanje.

Historie:

Voor de elfde keer op rij speelt Spanje mee op een WK. In totaal wordt dit de vijftiende editie voor de Spanjaarden. Heel lang speelde Spanje als het ware mee voor spek en bonen. De kwartfinale was vaak het hoogst haalbare en als het in de groepsfase strandde dan keek niemand daar echt van op. Tot het WK van 2010. Het hoogtepunt in de geschiedenis van het Spaanse voetbal bleek een van de dieptepunten van het Nederlandse voetbal te zijn. In Zuid-Afrika begon Spanje met een nederlaag tegen Zwitserland maar bleek daarna onverslaanbaar. In de finale was het, zoals wij allemaal nog wel weten, Andres Iniesta die Spanje letterlijk naar de Wereldbeker schoot. Maar zoals zo vaak kon Spanje niet met de druk omgaan tijdens het volgende WK. Een soort vloek lijkt het te zijn. Nederland kreeg haar revanche door in Brazilië Spanje met maar liefst 5-1 te verslaan. Ook Chili bleek te sterk waardoor Spanje na de groepsfase weer huiswaarts moest keren.

Voorspelling:

Spanje bevindt zich aan de linkerkant van het speelschema. Dan heb je in onze ogen een voordeel omdat de meeste sterke landen aan de rechterkant zitten en die kan je dan pas tegenkomen in de finale. In de groepsfase zal Spanje eerst af moeten rekenen met Europees kampioen Portugal, Marokko en Iran. Op papier zou je zeggen dat Portugal en Spanje doorgaan. Dan kom je in de achtste finale iemand uit de zwakke groep A tegen. Uruguay, Rusland of Egypte zou dan het meest logisch zijn. Vanaf de kwartfinale kan in principe iedereen winnen dus dan wordt de voorspelling steeds onnauwkeuriger. Spanje heeft de laatste jaren qua kwaliteit best wel wat ingeleverd. Een nieuwe titel zal dus niet gaan lukken, maar een plek in de halve finale is zeker haalbaar voor de Spanjaarden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s