WK 2018: Rusland

Kwalificatie:

Als gastland zijnde is Rusland het enige land geweest dat zich niet hoefde te plaatsen die de kwalificaties. Dat is misschien maar goed ook want er zal niet vaak zoveel gedoe zijn geweest rondom een organiserend land. Dan laten we alle perikelen rondom doping nog even buiten beschouwing. Het is lang geleden dat er zo weinig vertrouwen is geweest in het Russische nationale voetbalteam. Organisatorisch zal alles wel vlotjes verlopen denken we zo, maar over de prestaties van Rusland zijn we niet zo zeker. Er staat heel veel op het spel voor de Russen en dat gaat het met name over hun eergevoel. Falen op je eigen WK is absoluut geen optie.

Sterspeler:

Als twintigjarig broekie kwam Fedor Smolov in de zomer van 2010 naar Rotterdam. De talentvolle spits werd door Dinamo Moskou uitgeleend aan Feyenoord. Een handjevol wedstrijd zonder doelpunten later vertrok Smolov weer naar de Russische hoofdstad. De Nederlandse fans zagen niet veel van hem en als we dan iets zagen, dan was het niet erg positief. Die Smolov zou het niet gaan redden in de voetballerij. Nu acht jaar later is hij één van de weinige lichtpuntjes in het Russische voetbal. De aanvaller is opgebloeid bij FK Krasnodar en ook in het nationale elftal staat hij regelmatig zijn mannetje. Van nietsnut naar misschien wel de hoop van de natie. Er is in acht jaar tijd in ieder geval heel veel veranderd bij Fedor Smolov.

Historie:

Vroeger was de Sovjet-Unie een grootmacht. Maar sinds de oprichting van het huidige Rusland hoeven we in de voetballerij niets te vrezen van het land. Dit wordt de vierde deelname voor Rusland en de voorgaande edities waren alles behalve succesvol.  In zowel 1994, 2002 als 2014 eindigde het toernooi al in de groepsfase. Twee overwinningen, evenveel gelijke spelen en vijf nederlagen. Dat is de balans voor het gastland van het komende WK.

Voorspelling:

Het is altijd een issue rondom de loting van een groot toernooi. Wordt er nu gebruik gemaakt van koude en warme balletjes? Of dat nu zo is of niet, het feit is wel dat Rusland zeer veel geluk heeft gehad met de loting. In een zeer zwakke poule met Uruguay, Egypte en Saoedi-Arabië is er zeker uitzicht op een plek in de volgende ronde. Dat zou dus een primeur zijn. Kwalitatief gezien gaat het moeilijk worden, maar hopelijk voor de Russen kunnen ze gebruik maken van het thuisvoordeel. Zeker is wel dat dromen van een wereldtitel in eigen land niet realistisch zou zijn. Achtste finale is het hoogste haalbare voor het organiserende land.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s