WK 2018: Peru

Kwalificatie:

Heel lang bleef het heel spannend in de kwalificatie in Zuid-Amerika. Brazilië stak er met kop en schouders boven uit maar alle andere toplanden lieten opmerkelijk veel punten liggen. Het leken de inmiddels bekende namen te worden die zich naast Brazilië zou plaatsen. Argentinië, Colombia, Uruguay en Chili. Maar toen kwam daar opeens Peru om de hoek. Het haalde in de eerste zeven wedstrijden slechts vier punten, maar toen kwam de diesel op stoom. Tijdens de allerlaatste wedstrijd tegen Colombia was alles nog mogelijk. Winnen in eigen huis zorgde ervoor dat het land direct naar Rusland zou mogen. Een gelijkspel betekende verdergaan in de play-offs en een nederlaag zou betekenen dat het met lege handen zou staan. Het duel eindigde in 1-1 en dat betekende dat het met Nieuw-Zeeland, de winnaar van Oceanië, mocht uitvechten wie er naar het WK ging. Peru won dat onderlinge duel en plaatste zich tegen alle verwachtingen in voor het WK.

Sterspeler:

In aanloop naar het WK is er geen enkele dag dat er niet geschreven wordt over Paolo Guerrero. Bij Guerrero werden na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Argentinië in oktober sporen van cocaïne aangetroffen. Zijn schorsing van een jaar werd door de FIFA teruggebracht tot zes maanden, waardoor de aanvoerder van Peru zich kon opmaken voor het WK. Doordat de World Anti-Doping Agency (WADA) in beroep ging tegen de strafvermindering, besloot het CAS uiteindelijk dat de schorsing verlengd werd tot veertien maanden. De spits is nu bezig met zijn laatste poging om de schorsing ongedaan te maken zodat hij zich toch, als sterspelers van het land, kan opmaken voor een WK voetbal.

Historie:

Het wordt pas de vijfde deelname voor Peru in hun historie. Ze waren erbij tijdens het eerste toernooi in 1930. Daarnaast speelden het nog mee in 1970, 1974 en 1982. Nooit waren ze de favoriet of zelfde de underdog maar ze hadden met Teofilo Cubillas wel een van de beste voetballers die ooit op een WK gespeeld heeft. De Peruviaanse Pele werd hij genoemd. Voor de echte voetballiefhebbers is het zeker de moeite waard om Youtube af te struinen naar filmpjes van Cubillas.

Voorspelling:

Aan de ene kant is het heel knap wat Peru bereikt heeft. Ze hebben ook heel vaak laten zien dat ze het de grote landen heel moeilijk kunnen maken. Aan de andere kant moeten we ook eerlijk zeggen dat Peru normaal gesproken minder kwaliteiten heeft dan de meeste landen tijdens dit WK. Geluk is wel dat ze niet in de moeilijkste groep terecht gekomen zijn. Frankrijk is de favoriet in deze groep en terecht. De andere tegenstanders zijn Australië en Denemarken. Het zal allemaal afhankelijk zijn van de vorm van de dag maar we denken dat Peru net een maatje te klein is. De groepsfase van na al die jaren het eindstation zijn van (hopelijk) Guerrero en co.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s