Wachten op het grote werk

Die hele voorbereiding van de voetbalclubs. Ik weet het niet hoor. Het is natuurlijk fantastisch dat het weer begonnen is, maar het is het allemaal net niet. Het was eerst genieten van Mbappé, Modric, Perisic en Griezmann, vervolgens moesten we kijken naar ADO Den Haag uit tegen Laakkwartier. Of wat denken we van de plaatselijke derby tussen VV Emmen en FC Emmen. Laten we ook niet de riante overwinning van FC Groningen op  ’t Fean ’58.

Van het grootste voetbalfeest ter wereld naar de grootste voetbalfeesten in de provincies. De amateurclubjes dat zijn de grote winnaars van zo’n voorbereiding. Jeugdige handtekeningenjagers die aan de hand van papa of mama vier zakjes chips en twee sinasjes kopen. Maar laten we het even bekijken vanuit de profclubs. Waarom laat je je daarvoor lenen? Als je goodwill moet kweken dan kan het ik me voorstellen. Maar echte profs hebben er toch helemaal niets aan om te oefenen tegen (letterlijk) een stelletje amateurs. Ploegen als PSV en Feyenoord die oefenen tegen goede tegenstanders als Valencia en FC Basel, daar heb je als ploegen iets aan.

Wat zegt het nu allemaal eigenlijk. Betekent een goede voorbereiding automatisch een goede start van het seizoen? Moet een club zich echt zorgen maken wanneer er in de voorbereiding drie wedstrijden verloren worden. Ajax bewees het tegendeel al. Het verloor van SC Preussen Münster, Anderlecht, Walsall FC en Konyaspor  maar stond er wel op het moment dat het moest. Eerlijk gezegd was Sturm Graz nou niet echt de ploeg waar Ajax bang van moest worden, maar dat waren Wallsall FC en Konyaspor ook niet.

AZ beleefde het allemaal precies het tegenovergestelde. Had qua spel en uitslagen een prima voorbereiding met mooie overwinningen op Lokeren, Panathinaikos en Zulte-Waregem. Maar toen het er echt om ging verloor van een of ander ploegje uit Kazachstan. Dan is in één klap heel het goede gevoel uit de voorbereiding weg. Dus dan kom je weer bij de grote vraag uit. Wat is nu precies het nut van een voorbereiding? Natuurlijk is dat inhoud kweken, de spelers fysiek weer helemaal top krijgen, dat is allemaal duidelijk. Maar is het dan leuk of noodzakelijk om lekker de provincie in te gaan?

Feit is wel dat we lekker op onze luie stoel konden genieten van wat voetbal. Nu is het echter weer tijd voor het grote werk. We hebben de nieuwe aankopen van alle teams kunnen zien, alle lijstjes met voorspellingen gaan weer ingevuld worden. Volgend weekend starten we met de Johan Cruijff Schaal. Het wordt uiteraard weer een enerverend seizoen met verrassingen en clubs die totaal door het ijs zakken. We gaan de voorbereiding inruilen voor het grote werk. Eindelijk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s