De portemonnee gaat dicht

Spelers die op de bank gelaten worden omdat ze met hun hoofd al bij een andere ploeg zitten. Dat zal vanaf nu niet meer gebeuren in de Engelse Premier League. De transfermarkt sluit namelijk een dag voor dat de competitie begint. Vanaf speelronde één speel je dus met het team waar je het hele seizoen mee gaat spelen. Dan houden we de winter transferperiode even buiten beschouwing. De Premier League is de eerste competitie die deze verandering doorvoert. Er wordt ieder jaar heel veel gezegd en geschreven over de transferdeadline, maar wat is nu het ideaalplaatje?

Starten met een vast team, wetende dat er geen spelers meer weg gaan en komen is ideaal. Maar er zijn heel veel misten en maren. Engelse clubs mogen dus geen spelers meer kopen, maar de transfermarkt in andere landen is nog een heel stuk langer open. Portugese clubs mogen bijvoorbeeld nog tot en met 1 september spelers kopen. Wanneer dit voor ieder land gelijk is, krijg je ook geen rare transfers meer. Een speler van pakweg Newcastle United zal niet opeens naar Boavista vertrekken omdat hij in de eerste drie wedstrijden niet aan spelen toe kwam. Voor de neutrale kijker is het alleen jammer dat de paniekaankopen zullen uitblijven. Het was toch fantastisch om te zien dat topclubs uit het niets middelmatige spelers voor tientallen miljoenen gingen kopen omdat ze toevallig twee keer punten lieten liggen.

Virgil van Dijk ging vorig seizoen voor veel geld van Southampton naar Liverpool.

Gelijke transferdeadline voor heel Europa dus. Dat zou ideaal zijn maar dat is helaas nog niet aan de orde. Ander groot nadeel is dat de Europese topcompetities allemaal een andere startdatum hebben. Dat wil dus zeggen dat Duitse clubs bijvoorbeeld nog volop in de voorbereiding zitten terwijl de Premier League dit weekend als begint. De trainer van Borussia Dortmund kan er volgende week nog achter komen dat hij toch nog een aankoop moet gaan doen. Als we uitgaan van het ideale plaatje dan heeft ieder land dus dezelfde deadline maar begint iedereen ook in hetzelfde weekend.

Het klinkt allemaal heel mooi en het kan in de praktijk ook zeker gaan werken. Maar er blijven aandachtspuntjes. Tijdens een WK of EK gaan er heel veel spelers in Europese topcompetities langer door. Dat wil zeggen dat ze ook langer vakantie (nodig) hebben. In oneven jaren is het dus geen probleem om alle competities tegelijk te laten beginnen maar moeten we dan in de even jaren, na een internationale eindronde, allemaal later beginnen? Persoonlijk vind ik dat een goed idee. De topspelers, de mensen voor wie wij allemaal naar het stadion komen, verdienen dan wel wat rust.

Er is nog één ideetje wat ik graag wil meegeven aan Meneer Van Basten. Is het een idee om een tijdelijke transferstop te zetten voor de periodes tijdens en na het EK, WK en Copa America. Dat zijn toch wel de drie grootste internationale toernooien ter wereld. We zien heel vaak dat spelers die zo’n toernooi goed spelen opeens tientallen miljoenen extra waard zijn. Als je nu tijdens of na zo’n toernooi niet meer mag kopen dan wil dat dus zeggen dat de scouting van tevoren nog beter zijn best moet doen. Dan is het niet alleen opbieden tegen elkaar maar dan gaat het er gewoon om wie de beste scouts heeft. Dat temt in mijn ogen ook een beetje de overdreven bedragen die betaald worden. Één ding is in ieder geval zeker. Er zullen dit seizoen geen paniekaankopen komen vanuit de Premier League.

Tottenham Hotspur hield de hand op de knip deze zomer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s