MLS Preview: De Boer in Atlanta

Van Amsterdam naar Milaan om vervolgens via Londen in Atlanta terecht te komen. Het klinkt als een prachtige wereldreis. Vier wereldsteden in drie jaar bezoeken. Daar ook nog eens mogen je hobby mogen uitvoeren als werk. Dat klinkt fantastisch. Toch? Niet als ik zeg dit de loopbaan van Frank de Boer als trainer is. Van successen bij Ajax naar flinke tegenslagen bij Inter en Crystal Palace. Nu is het tijd voor De Boer om die pagina’s om te slaan en te beginnen aan een nieuw hoofdstuk.

De grote vraag is waarom Frank de Boer toch heeft gekozen voor Atlanta United. Veel mensen zien het als een enorme degradatie en qua status is dat misschien ook wel. Van de Engelse Premier League naar de Amerikaans MLS. Maar om de keuze van De Boer te begrijpen moet je eerst weten wat voor club Atlanta United is. Want het is een vreemde eend in de bijt. Het is een club die pas twee jaar geleden opgericht is. Hier in Nederland kunnen we niet voorstellen dat een nieuw opgericht team meteen mee mag doen in de Eredivisie. In de Verenigde Staten is dat wel het geval. In de laatste jaren zijn er veel clubs bijgekomen op dezelfde manier als het Atlanta van De Boer. Denk aan New York City FC, Orlandy City en LAFC. Er is één ding wat al die clubs gemeen hadden. In hun eerste jaar haalden ze een speler of meerdere binnen van wereldniveau. De heren Pirlo, Lampard en Villa streken neer in New York. De Braziliaan Kaka werd de grote meneer van Orlando City en LA FC stuntte met de komst van Carlos Vela. Als we dan kijken naar de grote aankopen van Atlanta United in hun eerste jaar, dan zien we die eigenlijk niet. Niet qua naam in ieder geval.

Men was het eerste jaar sceptisch over Atlanta United. Een voetbalclub in de stad Atlanta zou nooit gaan werken. De mensen waren in tohet Football en niet het voetbal. Het is in veel Amerikaanse steden moeilijk om een voetbalclub groot en belangrijk te maken in een land waar voetbal niet bij de meest populaire sporten hoort. New York, Chicago en ook Orlando hebben dat aan den lijve ondervonden. Toch breekt Atlanta United al twee jaar lang ieder bezoekersaantal record. Met een gemiddelde van 52.000 supporters per wedstrijd staat het in de top 15 van de wereld! In hun eerste jaar in de MLS haalde de ploeg gelijk de play-offs. Heel Atlanta stond achter de plaatselijke FC. In een gloednieuw stadion met soms zelf wel 70.000 supporters spelen bleek dus een ware impus te zijn. Spelers die eerder in Europa mislukt waren of in Zuid-Amerika niet altijd uitblonken, waren opeens sterspelers en werden als helden geëerd.

Wat is dan het geheim van Atlanta United FC qua prestaties. Kijkend naar de selectie dan zie je dat het in de as drie zeer ervaren, kwalitatief goede, Amerikaanse spelers heeft. Brad Guzman is een grootheid in Amerika en verdedigt het doel in Atlanta. Michael Parkhurst is de aanvoerder van de ploeg en heeft een karrevracht aan ervaring in de MLS. Derde Amerikaan in de as is de meest onderschatte speler in de MLS in onze ogen. Darlington Nagbe was jarenlang de stille kracht bij Portland Timbers en is nu van onschatbare waarde bij Atlanta United. Je kunt hem een beetje vergelijken met een Tomas Galasek in zijn tijd bij Ajax of Johann Vogel in zijn PSV-periode. De grote kracht van Atlanta lag echter voorin. Daar liepen twee van de beste spelers van Noord-Amerika rond. Miguel Almiron en Josef Martinez. Eerst genoemde was de creatieve aanvallende middenvelder die elke club zich maar wenst. Het is dan ook geen verrassing dat hij voor een recordbedrag verhuisde naar Newcastle United. The Magpieslegde maar liefst 23 miljoen neer voor de Paraguayaan. Topscorer en MLS MVP van het afgelopen seizoen was Josef Martinez. De Venezolaan scoorde meer dan iemand ooit had gedaan in één seizoen.

Josef Martinez (l) en Miguel Almiron (r)

Het grootste gedeelte van het team blijft in tact. Daarnaast is er al een opvolger voor Miguel Almiron gehaald. Enige nadeel wat Frank de Boer zal hebben is dat er een groot gedeelte, zeker de bepalende spelers, Zuid-Amerikaans zijn. De Argentijn Tata Martino lied de ploeg deze winter achter zich maar die had een uitstekende connectie met die Spaanstalige creatievelingen. Mocht Frank de Boer die klik ook hebben, dan kunnen er zo maar eens mooie tijden komen voor Frank in Amerika. In tegenstelling tot zijn entree bij Inter en Crystal Palace, komt hij nu wel in een gespreid bedje terecht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s